OŠ Mursko Središće na terenskoj nastavi: Grad palih anđela

Učenici osmih razreda sa svojim razrednicima krenuli su na terensku nastavu  suvremene povijesti u Vukovar.

Terenska je nastava počela dolaskom do Trpinjske ceste koja je za vrijeme Domovinskog rata bila pod vodstvom Blage Zadre i koja je zbog toga prozvana Groblje tenkova, gdje je zaustavljena oklopna sila Jugoslavenske narodne armije i uništeno je na desetke srpskih tenkova i oklopnih transportera. Blago Zadro proglašen je generalom-bojnikom i umro je blizu Trpinjske ceste. Ispred spomen doma Hrvatskim braniteljima nalazi se tenk. Kad smo čekali slikali smo se na tenku. Spomen dom izgleda kao čvrsto stisnuta šaka, simbolizira snagu kojom se branio Vukovar od agresije. Ušli smo u Spomen dom i kratko saslušali što se događalo u Vukovaru tih 90 dana. Na jednom zidu su ispisana imena poginulih i nestalih u Domovinskom ratu. Unutra u ostakljenom ponoru još jedna simbolika u obliku “pokopane” kupole uništenog tenka.

Krenuli smo dalje prema mjestu sjećanja – u Vukovarsku bolnicu. Tamo smo najprije pogledali kratak film kako je sve to izgledalo za vrijeme rata. Krenuli smo kroz hodnik gdje je na pločicama ispisana kronologija svih događanja te imena svih osoba koji su ubijena na Ovčari. Bomba koja je bačena iz zraka pala je točno između nogu jednom od ranjenika srpske nacionalnosti. U jednoj prostoriji bila je rađaona, u drugoj su bili bolesnici, a u trećoj su zapaljene 4 svijeće i izgovaraju se imena poginulih branitelja.

Na putu do masovne grobnice Ovčara vidjeli smo obnovljenu katoličku crkvu i neobnovljeni vodotoranj. Kad smo stigli do Ovčare napravili smo krug te zapalili svijeće i odali počast poginulim minutom šutnje pa smo krenuli dalje u Spomen dom Ovčara. Tamo smo vidjeli osobne stvari branitelja. Na stropu Spomen doma nalazi se po jedna žaruljica – zvijezda za svakog ubijenog i nestalog u hangarima Ovčare.

Na podu su čahure kao simbol sredstva izvršenja zločina. Slike ubijenih i nestalih  iz Vukovarske bolnice, njih 216 raspoređene su po zidovima nizom u obliku pletera. Cijeli Spomen dom Ovčara je u mraku jer su se zločini događali noću. U sredini poda nalazi se spirala, simbol zatvorenog kruga zla.

Došli smo i do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Najveća je masovna grobnica u Europi nakon II. svjetskog rata, svaki od 938 bijelih križeva, koji simboliziraju jednu žrtvu ekshumiranu na ovom mjestu. Išli smo i do Vojnog muzeja. Tamo smo vidjeli razna oružja i tenkove.

Pogledajte video:

Zapamtite Vukovar!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije