Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
SVAKA ČAST Učitelji OŠ Strahoninec osigurali učitelja za siromašnu djecu u Ugandi
OŠ Strahoninec

VELIKO SRCE

SVAKA ČAST Učitelji OŠ Strahoninec osigurali učitelja za siromašnu djecu u Ugandi

- Nismo dvojili. Iz učiteljskog iskustva znamo što znači gledati dijete u odrastanju koje nema izobrazbu. Osobnim odricanjem, prikupili smo dovoljno novca za isplatu plaća učitelju/učiteljici za jednu nastavnu godinu

Krajem ožujka prošle godine, u OŠ Strahoninec je preko vjeroučiteljice M. Meštrić, učiteljima stigla Zamolba za pomoć u zaposlenju jednog učitelja razredne nastave u St. Tereza Nursary and Primary school Nyabutooma u Ugandi.

Zajednica Školskih sestara franjevki Krista Kralja bosansko-hrvatske provincije otvorila je 2018. misiju u mjestu Rushooka u Ugandi. Tu su se susrele s velikim postotkom siromašnog naroda i njegovim egzistencijalnim potrebama među kojima je i potreba obrazovanja. Zbog siromaštva mnoga djeca ne pohađaju školu ili je napuštaju jer se plaća školarina. Plaćanje školarine je u iznosu od dvadeset šest kuna (15 000 ugandskih šilinga) po svakom razdoblju (tri razdoblja) školske godine. Plaća jednog učitelja iznosi 265 kn (150 000 ugandskih šilinga) mjesečno.

U planinskom selu Nyabutooma školska godina započinje u veljači. Nastava se odvija u maloj crkvici. Prije tri godine započela je izgradnja nove škole s četiri učionice od kojih je četvrta još uvijek u izgradnji. Školska zgrada nije poput naših. Grade je od blata i pruća, sa zemljanim podom, s ili bez prozora. Nema pitke vode, skuplja se kišnica. Uvjeti školovanja su nepojmljivi i neusporedivi s našim.

Škola ima šezdeset i tri učenika s kojima radi dvoje učitelja sa završenim obrazovanjem za predškolsku dob. Za prvi i drugi razred potrebno je zaposlenje još jednog učitelja/učiteljice. Za pomoć su se obratili učiteljima OŠ Strahoninec.

- Nismo dvojili. Iz učiteljskog iskustva znamo što znači gledati dijete u odrastanju koje nema izobrazbu, a želi cvjetati tamo gdje je „posađeno“. Osobnim odricanjem, prikupili smo dovoljno novca za isplatu plaća učitelju/učiteljici za jednu nastavnu godinu. Naša je ljudska dužnost činiti djela milosrđa svaki dan, kažu nam.

Svim darovateljima OŠ Strahoninec jedno veliko hvala!

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5955

Reci što misliš!