VELIKO SRCE

SVAKA ČAST Učitelji OŠ Strahoninec osigurali učitelja za siromašnu djecu u Ugandi

- Nismo dvojili. Iz učiteljskog iskustva znamo što znači gledati dijete u odrastanju koje nema izobrazbu. Osobnim odricanjem, prikupili smo dovoljno novca za isplatu plaća učitelju/učiteljici za jednu nastavnu godinu

Krajem ožujka prošle godine, u OŠ Strahoninec je preko vjeroučiteljice M. Meštrić, učiteljima stigla Zamolba za pomoć u zaposlenju jednog učitelja razredne nastave u St. Tereza Nursary and Primary school Nyabutooma u Ugandi.

Zajednica Školskih sestara franjevki Krista Kralja bosansko-hrvatske provincije otvorila je 2018. misiju u mjestu Rushooka u Ugandi. Tu su se susrele s velikim postotkom siromašnog naroda i njegovim egzistencijalnim potrebama među kojima je i potreba obrazovanja. Zbog siromaštva mnoga djeca ne pohađaju školu ili je napuštaju jer se plaća školarina. Plaćanje školarine je u iznosu od dvadeset šest kuna (15 000 ugandskih šilinga) po svakom razdoblju (tri razdoblja) školske godine. Plaća jednog učitelja iznosi 265 kn (150 000 ugandskih šilinga) mjesečno.

U planinskom selu Nyabutooma školska godina započinje u veljači. Nastava se odvija u maloj crkvici. Prije tri godine započela je izgradnja nove škole s četiri učionice od kojih je četvrta još uvijek u izgradnji. Školska zgrada nije poput naših. Grade je od blata i pruća, sa zemljanim podom, s ili bez prozora. Nema pitke vode, skuplja se kišnica. Uvjeti školovanja su nepojmljivi i neusporedivi s našim.

Škola ima šezdeset i tri učenika s kojima radi dvoje učitelja sa završenim obrazovanjem za predškolsku dob. Za prvi i drugi razred potrebno je zaposlenje još jednog učitelja/učiteljice. Za pomoć su se obratili učiteljima OŠ Strahoninec.

– Nismo dvojili. Iz učiteljskog iskustva znamo što znači gledati dijete u odrastanju koje nema izobrazbu, a želi cvjetati tamo gdje je “posađeno”. Osobnim odricanjem, prikupili smo dovoljno novca za isplatu plaća učitelju/učiteljici za jednu nastavnu godinu. Naša je ljudska dužnost činiti djela milosrđa svaki dan, kažu nam.

Svim darovateljima OŠ Strahoninec jedno veliko hvala!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije