Erasmus+

BOGATO ISKUSTVO Učitelji OŠ Strahoninec educirali se na španjolskom otoku Gran Canaria

Tečaj 'job shadowing' (rad u sjeni) podrazumijeva učenje iz prve ruke u razredu dodijeljenoga mentora, učitelja djece u osnovnim školama Europske unije

Od 18. do 22. studenoga 2019. Siniša Trajbar (učitelj tjelesne i zdravstvene kulture) i Mario Kanižaj (učitelj razredne nastave) u sklopu Erasmus+ KA1 projekta Osnovne škole Strahoninec bili su uključeni u “job shadowing” u mjestu Valsequillo (Gran Canaria). 

– Za međunarodnu suradnju s postojećim partnerskim školama iz KA2 projekta kontaktirali smo školu u Španjolskoj, CEIP Valsequillo na Kanarskim otocima (od ove se godine naziva CEIP Elvira Vaquero) koja je iskazala želju za ovaj oblik suradnje. Aktivnostima promatranja rada i podučavanja zadaća je dobiti direktan uvid u obrazovni sustav škole partnera te nove metode poučavanja involvirati u vlastitu odgojno- obrazovnu praksu. Ciljevi su ovoga projekta i podizanje kvalitete Škole uz poboljšane i nove metode poučavanja, korištenje IKT alata, inovacije Kurikuluma te poticanje kreativnosti učitelja i učenika, rekli su nam iz OŠ Strahoninec.

Tijekom trajanja tečaja učitelji su pratili nastavu izvođenja tjelesne i zdravstvene kulture, engleskoga jezika, glazbene kulture te nastavnih predmeta koji se poučavaju u sklopu razredne nastave. Iako obvezno obrazovanje djece u tamošnjim školama počinje s navršenih šest godina, djeca od treće do šeste godine idu u vrtić za koji ustaljeno koriste naziv škola. Dnevni ritam u vrtiću nalik je školskome radi što ranije adaptacije djece za školski način rada. Svakodnevno nastavu tjelesne i zdravstvene kulture te engleskoga jezika, u vrtićkim prostorijama održavaju učitelji iz osnovne škole u Vallseqillu. Naglasak je stavljen na prilagodbu na školski sustav, stvaranje radnih navika i učenje uz igru.

Školska godina u Španjolskoj počinje sredinom rujna i završava u lipnju. Podijeljena je u tri razdoblja, od koje svako ima 11 tjedana. Iako su razdoblja ista u cijeloj zemlji, razlikuju se ovisno o regiji. Nastava počinje u 9:00 i završava u 17:00. Nastavni satovi organizirani su po 45 minuta.

Osnovna škola u Valseqillu vrlo je dobro tehnički opremljena i u njoj djeluje tim stručnih suradnika koji se sastoji od: pedagoga, psihologa, logopeda, defektologa. Tamošnji učitelji nerijetko ističu kako su njihova djeca izrazito temperamentna, živahna i glasna te sve češće pribjegavaju tehnikama kojima žele djecu primiriti, opustiti i što bolje, na početku nastavnoga sata pripremiti za rad i planirane nastavne aktivnosti. Te se tehnike sastoje od vježbi disanja, opuštanja uz jednostavne mirne, suptilne motoričke pokrete ili slušanja pažljivo odabrane glazbe koja umirujuće djeluje na učenike. Metodika pojedinih nastavnih predmeta i sama artikulacija nastavnoga sata uglavnom se ne razlikuje od one koja je ustaljena kod nas i u većini drugih europskih zemalja, ali škola koju smo posjetili poseban naglasak stavlja na odgojne procese razvoja djeteta. Velika se pažnja posvećuje uvažavanju pojedinca, humanizmu i toleranciji u odgoju i obrazovanju što se postiže empatijom, poštivanjem različitosti i poticanjem razvoja osobnoga i kulturnoga identiteta djeteta.

Sa školom usko surađuju i zavičajne kulturne zajednice. Jedanput tjedno u školu dolaze osobe iz kulturnih zajednica njihovoga kraja i govore djeci o tradiciji, običajima i kulturi zavičajnoga područja te njezinom utjecaju na prošlost, sadašnjost i budućnost.

Tijekom tečaja učitelji su imali priliku upoznati tradicionalne sportske igre, glazbu i plesove španjolskoga otočja. O brojnim zanimljivostima i osobitostima školskoga sustava svjedoče i video reportaže kojima su učitelji svakodnevno javljali kolegama iz Osnovne škole Strahoninec.

Po povratku s tečaja učitelji će diseminirati nova znanja i vještine putem diseminacijskoga plana kako bi se iste mogle primijeniti u svakodnevni rad i integrirati u Godišnji plan i program te Kurikulum njihove škole.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije