Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
UČENICI NISU ZAŠTITARI Inspekcija u međimurskoj školi zabranila da učenici dežuraju
Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

Dežurstvu u školi je odzvonilo?

UČENICI NISU ZAŠTITARI Inspekcija u međimurskoj školi zabranila da učenici dežuraju

Osnovna škola Nedelišće je po nalogu prosvjetne inspekcije ukinula dežurstva učenika na ulazu u školu, nakon anonimne prijave da se djecu izrabljuje

Generacije učenika godinama su dežurale na ulaznim vratima škola, gdje su dočekivali roditelje koji dolaze na razgovor s učiteljima, čuvali garderobne ormariće, a u nekim školama dežurni su pomagali u kuhinji i postavljali tanjure na stolove.

Vezana vijest

Učenici škola STIGLA PRIJAVA OŠ NEDELIŠĆE Inspekcija zabranila dežurstva đaka na ulazu u školu

Te oblike dežurstava učenika prosvjetna inspekcija može zabraniti u slučaju da netko podnese prijavu pa i anonimnu. Upravo s tim se uočila Osnovna škola Nedelišće po nalogu inspekcije ukinula dežurstva na ulazu. Očekujući da će inspekcija zabraniti i pomoć u kuhinji odmah je ukinut i taj oblik učeničkog angažmana, piše Večernji list.

Osnovna škola Nedelišće je po nalogu prosvjetne inspekcije ukinula dežurstva učenika na ulazu u školu, nakon anonimne prijave da se djecu izrabljuje. Ravnatelj škole kaže da je dežurstvo učenika, kojeg su ipak ukinule brojne osnovne, ali i dalje ima većina srednjih škola, imalo svoju pedagošku svrhu.

Između ostaloga, prilikom dolaska stranke uče ophoditi se i pravilno komunicirati, smatra ravnatelj, a lekcije su to koje su nekada davno đaci dobivali na predmetu Domaćinstvo ukinutom početkom devedesetih.

No iz Ureda pravobraniteljice za djecu ne dijele njegov stav. Smatraju da dežurstvo učenika na ulazu u školu nema zakonskoga utemeljenja i smatraju i da ono najčešće nije u najboljem interesu učenika.

- Oblik dežurstva učenika koji se provodi tako da djeca sama stoje na vratima, razgovaraju sa stranim osobama koje dolaze u školu i legitimiraju posjetitelje, smatramo neprimjerenim i suprotnim najboljim interesima djece. Tako djecu se dovodi u neposrednu opasnost zbog mogućih incidentnih ponašanja posjetitelja, a i neopravdano se na njih prebacuje odgovornost za ‘čuvanje’ škole, što mora biti na odraslima - navodi pravobraniteljica, pišu 24sata.

Osim ugrožene sigurnosti djece, argument protiv im je i vrijeme provedeno u dežuranju, jer ono najčešće nije odgovarajuće pedagoški osmišljeno, a učenici pri tome i gube nastavu. Iz Ureda pravobraniteljice za djecu preporučuju da se takvi slučajevi prijave Samostalnom sektoru za inspekcijski nadzor Ministarstva znanosti i obrazovanja. Iz resornog ministarstva za sad se može neslužbeno čuti kako za sad nisu razmišljali o ukidaju dežurstva učenika u školama i ono sad ovisi od škole do škole. Što misle čelnici obrazovnih sindikata nisu doznali, jer nisu odgovarali na pozive.

Najnovije

Reci što misliš!


Vezani članci