dvodnevni trening iz govorništva

ŠKOLSKA GOVORNICA U PRELOGU Ana Marija Radošević je najgovornik 3. generacije!

Školska govornica je dvodnevni trening iz govorništva koji se u Međimurju održao treći put, a ove je godine, nakon Gimnazije Josipa Slavenskog i Srednje škole Čakovec, domaćin bila Srednja škola Prelog

Projekt provodi Međimurski inkubator govorne izvrsnosti (MINGI) uz potporu Međimurske županije i Grada Čakovca. Radionice su se održale 14. i 15. studenog. Na otvorenju su polaznike pozdravili ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek, pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću Grada Čakovca David Vugrinec te župan Međimurske županije Matija Posavec.

>> Školska govornica Prelog

U ime domaćina je polaznike pozdravio i profesor Marijan Lazar, a ovogodišnja kuma Školske govornice je profesorica Dragica Koštarić koja je od početaka ideje radionica o govorničkim vještinama poticala koordinatoricu projektnoga tima doc. dr. sc. Ines Carović da ih održi upravo u Srednjoj školi Prelog. Sponzori koji su dio kotizacija osigurali učenicima su Srednja škola Čakovec, Grad Prelog i Tehnička škola Čakovec. Oba su dana učenici Srednje škole Prelog osigurali i poslužili ručak i osvježenje za polaznike. Program se izvodio u malim grupama, a svaku grupu je vodio po jedan mentor: Davor Stanković, Tena Žganec, Lucija Duda, Darko Crnolatac te hospitantica Iva Knežević, magistri fonetike s Filozofskog fakulteta u Zagrebu (a dio ih je i iz Međimurja).

Program Govornice je koncipiran kao niz govorničkih vježbi, verbalnih i neverbalnih, u kojima se učenike osvještava o dobrim stranama njihove komunikacije, kao i o onome na čemu bi još trebalo poraditi. Teme koje se obrađuju u programu su: sastavljanje dobroga govora (kako ga započeti, što reći u razradi, kako ga završiti); argumentacija (kako sastaviti dobar, logični argument); neverbalna komunikacija (kako stajati, kako gestikulirati, kako pogled rasporediti po publici); njega glasa i izgovora (kako ojačati glas i poboljšati dikciju) te trema (kako se s njome nositi i držati ju pod kontrolom).

Svaki je sudionik govorio pred svojom grupom, a najbolji su govorili pred svim sudionicima na završnom nastupu Govornijadi, a to su: Tija Budiša, Gabrijela Bratić, Ivona Colarić, Izidora Pongrac, Ana Šimić, Marta Gluhak, Karlo Murković i Ana Marija Radošević. Na kraju je govorničku medalju osvojila Ana Marija Radošević iz Gimnazije Josipa Slavenskog s govorom O Republici i postala najgovornik 3. generacije Školske govornice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije