NEZABORAVNIH SEDAM DANA

ŽIVOTNO ISKUSTVO Učenici OŠ ‘Petar Zrinski’ Šenkovec na Erasmus+ mobilnosti u Portugalu

Tijekom trajanja projekta, a koji se provodi od rujna 2018. godine, ovo je druga mobilnost učenika i učitelja OŠ "Petar Zrinski” Šenkovec na kojoj je sudjelovalo petero učenika te dvoje učitelja

U sklopu projekta “Listen, look and take part in! This is our cultural heritage.” gdje su zemlje partneri Španjolska, Portugal, Ujedinjeno Kraljevstvo (Engleska), Italija i Turska uspješno su provedene mobilnosti u španjolskom gradu Caudetu, te u našem Šenkovcu gdje smo tijekom svibnja bili domaćini.

Sad je na red stigla i mobilnost u portugalski grad Chaves na kojem su uz učiteljice Dunju Novak, koordinatoricu projekta u školi i Ivanu Matulin, učiteljicu glazbene kulture sudjelovali učenici: Jakov Biškup, Rafaela Nađ, Josip Đeri, Matija Đeri i Nola Horvat.

Tijekom sedam dana učenici i učitelji iz svih zemalja zajedno su posjetili školu i sudjelovali na brojnim radionicama. Upoznali smo povijest ovoga kraja smještenog na samom sjeveru Portugala kroz koji protječe pitoreskna rijeka Tamega, njihovu kulturnu baštinu prepunu rimskih ostavština, prošetali poznatim rimskim mostovima i parkovima koji ga okružuju te brojne druge znamenitosti, a pritom se i dobro zabavili.

Svaki je dan bio tematski podijeljen i ispunjen brojnim radionicama na kojima su učenici naučili plesati tradicionalne plesove uz melodične zvukove portugalskih tradicijskih glazbala, izrađivati zdjelice i ukrasne predmete koristeći crnu glinu, lokalni tip gline koju stanovnici Chavesa i okolice koriste već stoljećima te svojim rukama plesti košare izrađene od vrbe. Na kraju radionicama ispunjenog dana, učenici su zaključili da se naša međimurska tradicija ne razlikuje mnogo od portugalske. Sličnosti su uočili izrađujući glinene predmete i pletući košare kojima slične mogu pronaći i u našem kraju. Istaknuli su da iako pripadamo različitim kulturama, imamo mnogo toga zajedničkog.

Osim radionica, učenici su zajedno s učiteljicama posjetili Vidago, veličanstvenu palaču iz 19. stoljeća koja je izgrađena na mjestu poznatog termalnog izvora gdje suse u kraljevskim vrtovima zajedno družili kroz brojne tradicionalne igre i okušavajući se u igri zvanoj “footgolf” – golfu u kojem u rupu morate ubaciti nogometnu loptu. Bila je to zabavna kombinacija planetarno popularnog nogometa i golfa!

Nezaboravno iskustvo bilo je kad su se učenici okušali u izradi poznatog peciva “Pasteis de Chaves” u jednoj od lokalnih tvornica te na kraju pojeli sve što su sami izradili. Za kraj mobilnosti učenici su proveli vrijeme u najvažnijem termalnom lječilištu, a na završnoj svečanoj večeri podijeljeni su certifikati o sudjelovanju svim sudionicima uz prigodni program tradicionalnih plesova škole domaćina.

– Nova prijateljstva i poznanstva koja smo stekli neprocjenjivo su blago i životno iskustvo kojeg ćemo se svi sjećati, ali i danja motivacija za buduće projekte, kažu iz škole.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije