ne žele ih zamijeniti

ČETVRTAŠI IZ OŠ ŠTRIGOVA Umjesto na stolicama sjede na – pilates loptama

U četvrtom razredu Osnovne škole Štrigova učenici, a i sama učiteljica sjede na pilates loptama, poznatim pod nazivom 'Swiss Ball'

Pilates lopte su odlično rješenje i za profesionalnu i kućnu uporabu. Prema riječima stručnjaka namjena im je poboljšati mišićnu stabilnost trupa i zglobova te fleksibilnost tijela. Sjedenje na pilates loptama jača trbušne muskulature i podiže aerobnu kondiciju, a ne manje važno, pilates lopte djeluju i kao antistresna terapija.

Istraživanja su pokazala kako lopta pozitivno djeluje na raspoloženje jer stalno ‘migoljenje’ i skakutanje  popraćeno neobičnim zvukovima podsjeća na igru i zabavu te oslobađa od nakupljenog stresa i pritiska. Sjedenje na lopti je izuzetno korisno, jer aktivira rad leđnih i trbušnih mišića. Mišići cijelo vrijeme moraju biti aktivni kako bi održali ravnotežu tijela.

Posjetili smo četvrtaše u Osnovnoj školi Štrigova te popričali s njihovom učiteljicom Aleksandrom Komar Rebernik i pitali je kako je došlo do korištenja pilates lopti u njihovom razredu:

– Kod kuće imam pilates loptu već godinama i ta lopta je najpoželjniji predmet za sjedenje pred televizorom, za računalom, za stolom. Nailazila sam na različite članke o iskoristivosti tih lopti (u terapijske svrhe, za vježbanje u dvoranama, u uredima, u učionicama, čak i na fakultetima, kao i antistresna terapija za djecu s poteškoćama). Znam da postoji nekoliko škola u Hrvatskoj gdje su stolice zamijenili loptama i tako malo po malo rodila se ideja za uvođenje lopte i u našu učionicu.

Od ideje o loptama prošlo je više od godinu dana, ali vrijedilo je čekati. Lopte su stigle zahvaljujući donaciji naše Općine. Kad smo dobili lopte djeca su bila oduševljena. Sada  su manje nemirni, sjede pravilnije i ne traže neprestano neki “bolji” položaj kao što je to bilo  na stolicama, što je i na tragu tvrdnji stručnjaka da su djeca na loptama više koncentrirana i pažljivija za vrijeme nastave. Sjedenje na lopti je i zdravije jer se aktiviraju, između ostalih, i leđni i trbušni mišići. 

Budući da sve djevojčice imaju dužu kosu bilo je problema prilikom sjedenja  i s čupanjem kose na naslonima stolica, bilo je i njihanja i padanja – s loptama smo sve to eliminirali.  Dogovorili smo pravila ponašanja – nema skakanja na njima za vrijeme nastave, ali niti nabacivanja  u vrijeme odmora.

Osim što na loptama sjedimo u učionici mi ih koristimo i na satovima tjelesne i zdravstvene kulture. S njima i na njima izvodimo različite vježbe. Najviše volimo igru “Graničar” gdje umjesto klasične lopte koristimo manju pilates loptu. – govori nam sugovornica te dodaje:

– Kada sam započinjala svoj radni vijek potreba za takvom vrstom gibanja za vrijeme nastave nije bila izražena u toj mjeri jer su se djeca mnogo više kretala i igrala u prirodi, dolazila su pješice u školu i odlazila iz škole, a današnji učenici sve više sjede – u školi, kod kuće, vozi ih se autom.

Vremena se mijenjaju, dolaze nam sve nemirnija djeca koja sve teže prihvaćaju dugotrajna sjedenja. Preporučam kolegama – valja pokušati s pilates loptama. Moji učenici su stalno na njima, ne žele ih zamijeniti sa stolicama unatoč tome što imaju tu mogućnost u svakom trenutku. – zaključuje naš razgovor omiljena učiteljica Aleksandra.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije