Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
STUDENTI, POZOR Od 1. siječnja značajno raste minimalna satnica za studente
Ilustracija

DOBRE VIJESTI

STUDENTI, POZOR Od 1. siječnja značajno raste minimalna satnica za studente

Vlada je na sjednici predložila da se bruto minimalac povisi na 4.062 kune. To znači da bi od 1. siječnja 2020. godine minimalna studentska satnica trebala iznositi 25,38 kuna

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske 31. listopada, predloženo je da se minimalna plaća u Hrvatskoj od 1. siječnja 2020. povisi na 3.250 kuna neto, odnosno 4.062 kune bruto. Kako minimalna studentska satnica ovisi o tom iznosu, to znači da od Nove godine raste i naknada za obavljanje studentskog posla, piše Srednja.hr.

Prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj, sukladno posebnome propisu, podijeli sa 160.

Vlada je na sjednici predložila da se bruto minimalac povisi na 4.062 kune. To znači da bi od 1. siječnja 2020. godine minimalna studentska satnica trebala iznositi 25,38 kuna.

Podsjetimo, trenutno je ‘studentski minimalac’ 23,44 kune.

Odluka o novom minimalcu za studente postat će službena nakon što ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak donese poseban propis o iznosu minimalne naknade. Sukladno spomenutom Zakonu, odluka ministrice mora biti donesena u roku od 15 dana nakon što Vlada Republike Hrvatske donese uredbu o visini minimalne plaće.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!