okupilo se oko 2000 ljudi

VIDEO I FOTO Brojni prosvjetari na Markovu trgu: I Međimurci se okupili ispred Vlade

Na prosvjednom hodu pod geslom "6. 11. za 6,11 posto" okupilo se oko 2000 ljudi

Članovi sindikata obrazovanja okupili su se u srijedu na Trgu Republike Hrvatske odakle su krenuli u prosvjedni hod do Markova trga, gdje su još jednom poručili Vladi da ne odustaju od zahtjeva za povećanjem plaća kroz koeficijente složenosti poslova, zbog čega su već 19. dan u štrajku.

Na prosvjednom hodu pod geslom “6. 11. za 6,11 posto” okupilo se oko 2000 članova Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata znanosti i visokog obrazovanja, javlja RTL.

Prosvjednici su pristigli iz svih dijelova Hrvatske, a dvadesetak autobusa iskrcalo ih je ispred Hrvatskog narodnog kazališta i pritom nakratko usporilo promet. Nose transparente na kojima piše “Ne napredovati znači nazadovati”, “Kol’ko para, takav trans.arent”, “Mi stvaramo, vi trošite”. Opremljeni su zastavama, kapama, kabanicama i zviždaljkama. Povorka je prošla Frankopanskom ulicom, Mesničkom, Strossmayerovim stubama do Griča, sve do Trga sv. Marka.

Mihalinec: ”Premijeru, ako ispunite naše zahtjeve, vi ste pobijedili”

“Okupili smo se danas ovdje da pokažemo ovima koliko nas ima. Došli smo poručiti da ne odustajemo. Pitali su nas zašto smo odlučili odjenuti navijačka obilježja. Zato što je danas ovdje najjača hrvatska reprezentacija ikada”, rekao je Branimir Mihalinec.

“Predsjedniče Vlade, nemojte dovoditi u pitanje budućnost Hrvatske. Premijeru, nemojte dozvoliti da Hrvatske neće biti. 17 dana ignorirali su vas, šutjeli su. Tek 18. dan počeli su pregovori. Čude se zašto smo u štrajku, čude se da nema razumnog razloga. Želimo ispraviti nepravdu prema zaposlenima u obrazovanju. To je učinila Milanovićeva vlada, a ova vlada to želi zabetonirati. Umjesto da ispravi nepravdu, on je još i produbljuje. Zato mu poručujem, ta nepravda ne smije biti uklesana u kamen”, rekao je Mihalinec, piše RTL.

“Premijeru, ako ispunite naše zahtjeve, vi ste pobijedili. Pobijedili ste jer je pobijedila Hrvatska. Ako ih ne ispunite, bit ćete gubitnik. Nemojte biti gubitnik, svijet voli pobjednike”, poručio je Mihalinec Plenkoviću.

”Vaš broj danas, vaš odaziv na štrajk, vaše jedinstvo da se borimo za svoja prava nimalo ne jenjava”, rekla je Ana Tuškan, tajnica Sindikata hrvatskih učitelja. Hvala što ustrajete, hvala što smo svi jedinstveni, dodala je Tuškan, uz ovacije okupljenih.

Danas su u štrajku sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, a pridružili su im se i fakulteti, referade i stručne službe.

U utorak su prosvjetni sindikati održali konzultativan sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja s ministricom Blaženkom Divjak i ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem.

Ministrica je na inovativan način javnosti poslala jasnu poruku i to iz automobila. Divjak je tako sa zadnjeg sjedišta auta pojasnila odluku o nadoknadi nastave. 

Konačna ponuda Vlade sindikatima u štrajku očekuje se sljedeći ponedjeljak, kazao je tom prilikom čelnik sindikata  Branimir Mihalinec. Ministrica Divjak sastanak je ocijenila konstruktivnim te je najavila da će Vlada ponudu sindikatima predstaviti sljedeći ponedjeljak, 11. studenog.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije