Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
SINDIKATI NAJAVILI 'U srijedu štrajka cijela Hrvatska, a dio će biti na Markovom trgu'
Dusko Jaramaz/Pixsell

NOVI PROSVJED

SINDIKATI NAJAVILI 'U srijedu štrajka cijela Hrvatska, a dio će biti na Markovom trgu'

Na pitanje hoće li štrajk biti plaćen ministar rada Aladrović je kazao kako misli da svako dodatno zaoštravanje situacije nikome ne koristi te da se razmišlja o tome da se dani u štrajku plate

Sindikati u osnovnim i srednjim školama nastavljaju cirkularni štrajk. Danas nema nastave u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. U ponedjeljak će štrajkati Osječko-baranjska i Ličko-senjska županija.

HNS i HDZ dogovorili su da će učiteljima rasti osnovica plaće u obliku 2+2+2 te da Vlada najkasnije do 30. lipnja mora urediti Uredbu o koeficijentima. Dogovoreno je da će dani u štrajku učiteljima i nastavnicima biti plaćeni, te da će koeficijenti, ukoliko do 30. lipnja Vlada ne donese uredbu, prosvjetarima automatski rasti za 2 posto. 

Premijer Andrej Plenković je na današnjem kraju otvorenog dijela sjednice Vlade pozvao sindikate 'da prepoznaju razumnu ponudu koju im nudi Vladi'.

- Spremni smo intezivno raditi na reviziji Uredbe kako bi se na pravedniji način definirali koeficijenati složenosti poslova - zaključio je. Sindikati su na konferenciji za medije kazali da će se odazvati na sastanak.

- Svjedoci smo da jučer navečer predsjednik HDZ-a Plenković zajedno s predstavnikom HNS-a uspješno završio pregovore za čuvanje fotelja. Pregovori su imali tu svrhu da jedni i drugi sjede tijekom predsjedanja EU. Ono što očekujemo je da predsjednik HDZ-a opet postane predsjednik Vlade i da pozove sindikate na sastanak, pregovore i da sindikatima počne pregovarati o budućnosti - kazao je Branimir Mihalinec.

- Odazvat ćemo se na pregovarački sastanak. Danas je 16. dan štrajka i mi čekamo te pregovore da čujemo koji su to prijedlozi Vlade RH a istovremeno da mi imamo priliku dati naše argumente. Tek nakon završetka pregovora moći ćemo govoriti o konačnim prijedlozima. Nakon što dođemo do zadnje točke u pregovorima ono što će ostati zadnje ponudit ćemo svima koji će sudjelovati u štrajku da se o tome očituju - kazao je. 

- Kako će ti zaposleni odgovoriti na refrendumsko pitanje ovisit će daljnji nastavak naših aktivnosti - rekao je.  Kazao je da se aktivnosti nastavljaju dok se ne završe pregovori. 'Dijalog nema alternativu'. poručila je Sanja Šprem premijeru Plenkoviću. U utorak se štrajka u dvjema županijama - Primorsko-goranskoj i Zadarskoj, najavila je Šprem.

- U srijedu je poseban dan. Htjeli su nas slomiti, a samo su nas osnažili. U srijedu štrajka cijela Hrvatska, a dio će biti na Markovom trgu - kazala je Sanja Šprem.

Ministar rada Josip Aladrović je kazao da će danas pozvati sindikate na sastanak. -Danas ćemo pozvati sindikate. Očekujemo da ćemo sljedeći tjedan razgovarati - kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović uoči sjednice Vlade.

- Mi ćemo doći s ponudom i vidjet ćemo - dodao je. Na pitanje hoće li štrajk biti plaćen Aladrović je kazao kako misli da svako dodatno zaoštravanje situacije nikome ne koristi te da se razmišlja o tome da se dani u štrajku plate.

 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!