BIVŠE UČENICE SŠ ČAKOVEC

MEĐIMURKE O ERASMUS+ PRAKSI U SLOVENIJI ‘Vrlo pozitivno iskustvo koje bismo rado ponovile’

Projekt SkillsUp kojem je nositelj Srednja škola Čakovec ima za cilj promovirati strukovna zanimanja te omogućiti učenicima obavljanje stručne prakse u inozemstvu uz priznavanje ishoda prakse u Hrvatskoj

PU projektu će sudjelovati preko 50 učenika iz Srednje škole Čakovec te partnerskih škola, SŠ Pregrada i Medicinske škole Varaždin.

O samoj praksi, Erasmus+ projektima te planovima za budućnost porazgovarali smo s dvije bivše učenice SŠ Čakovec, Sonjom Kostel i Marijom Paulom Požgaj koje su završile svoje obrazovanje za zanimanje medicinska sestra, a profesionalni put ih je odveo dalje na studij. U sklopu projekta ovog su ljeta boravile 3 tjedna u Termama Topolšica u Sloveniji, pa pročitajte kakva su njihova iskustva.

Djevojke, zašto ste se prijavile i što je sve bilo potrebno za prijavu?

Sonja: Cilj ovog projekta je poticati mlade osobe na stručno usavršavanje, razvijanje sposobnosti u radu, unapređenje znanja i komunikacije. Za prijavu na Eramus+ projekt potrebno je ispuniti prijavnicu u koju se upisuju osobni podaci, opći uspjeh i ocjene iz prakse. Nadalje, piše se motivacijsko pismo zbog čega bi trebali odabrati nas te se piše test iz stranog jezika. Ja sam se prijavila na Erasmus+ projekt kako bih stekla nova iskustva u svom zanimanju, naučila i upoznala nove tehnike rada u drugoj državi.

Jeste li imale kakve pripreme prije same mobilnosti?

Sonja: Za mobilnost pripremali smo se kroz radionice u školi. Imali smo radionice u kojima smo učili o Sloveniji i Topolšici. Učili smo slovenski jezik i utvrđivali znanja o vještinama koje su nam potrebne tijekom obavljanja prakse.

Kako je izgledala vaša mobilnost, odnosno vaša praksa u Sloveniji?

Marija Paula: Odmah pri dolasku u Terme Topolšicu srdačno su nas dočekali mentori i medicinske sestre s kojima smo obišli hotel, ambulantu, dio gdje se obavlja fizikalna terapija te Mladiku – specijalizirani centar za liječenje multiple skleroze u Sloveniji gdje smo i obavljali stručne vježbe. Medicinske sestre, fizioterapeuti tehničari i njegovatelji bili su vrlo srdačni i voljni nam pokazati metode i tehnike rada koje koriste kao i pristup specifičnim bolesnicima. Upoznali smo se s limfom drenažom, specijalnim bazenom za oboljele od multiple skleroze, magnetoterapijom, polikromatskom fototerapijom, bisernom kupkom, dizalom za nepokretne, električnim kolicima kao i samom organizacijom rada i odjela. Naša svakodnevna zadaća je bila zdravstvena njega nepokretnih pacijenata, pomoć pri obavljanju svakodnevnih radnja teže pokretnim pacijentima, mjerenje vitalnih znakova, pratnja na terapije, hranjenje i pomoć kod hranjenja. U slobodne dane posjetili smo Ljubljanu, Maribor i Velenje gdje smo razgledali kulturnu baštinu gradova i prošetali centrom, te smo posjetili i Mozirski gaj koji mi se posebno svidio, Muzej rudarstva i Hišu mineralov.

Možete li u kratko nabrojiti razlike između hrvatskog i slovenskog zdravstvenog sustava?

Marija Paula: Što se tiče stručnih vježbi, način rada kod nas u Hrvatskoj i Sloveniji je sličan, a slični su i problemi, nedostatak osoblja i niske plaće u odnosu na prosjek. Ono što mi se najviše svidjelo kod rada u Sloveniji je način na koji mentori prenose znanje te želja i strpljenje zaposlenika da prenesu znanje mlađim i neiskusnim kolegama. Isto tako, prvi put sam se susrela s nekim novim tehnikama rada te sam i prvi u poslu koristila dizalo za nepokretne osobe koje fizički bitno olakšava rad s teško pokretnim pacijentima, a uz to je i sigurnije za samog korisnika.

Biste li i drugim učenicima preporučile sudjelovanje u Erasmus+ programima?

Sonja: Definitivno! Proširila sam znanje slovenskog jezika, usavršila strukovne vještine, stekla nova znanja, upoznala se s organizacijom posla u jednoj takvoj ustanovi te dobila potvrde o praksi koje su priznate u cijeloj Europi! Preporučam svima da se prijave na Erasmus+ praksu zato što je to jedno vrlo pozitivno iskustvo kroz koje se može naučiti novi strani jezik, steči nova znanja u svom zanimanju, posjetiti zanimljiva mjesta, upoznati različite ljude i sklopiti nova prijateljstva, uz to se priznaje i kao praksa u Hrvatskoj, a za vrijeme provedeno na mobilnosti dobije se lijepi džeparac.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije