Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
NAJBOLJI Učenici I. OŠ Čakovec - pobjednici na nacionalnoj razini natjecanja Svjetska olimpijada iz robotike
I. OŠ Čakovec

I. OŠ ČAKOVEC

NAJBOLJI Učenici I. OŠ Čakovec - pobjednici na nacionalnoj razini natjecanja Svjetska olimpijada iz robotike

Prvi pobjednici nacionalne Svjetske olimpijade iz robotike u Hrvatskoj su: Dominik Dukić, Lovro Gašparić i Roko Novinščak

U nedjelju, 20. listopada u Algebra LAB-u u Zagrebu po prvi puta u Hrvatskoj, održana je prva završnica nacionalnog natjecanja Svjetska olimpijada iz robotike u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza. Učenici su se natjecali u sastavljanju i programiranju Lego robota.

Tema natjecanja je Pametni gradovi - Pametni javni prijevoz. Cilj je bio izgraditi robota koji može djelovati kao prvo autonomno taksi vozilo bez vozača, te može sigurno prevesti putnike od polazišta do odredišta.

I. osnovnu školu predstavljala su učenici Dominik Dukić, Lovro Gašparić, Gabriel Murk, Roko Novinščak i Saša Ovčarić u pratnji mentora Branka Vujnovića i Ivane Ružić. Učenici su se natjecali u dva tima i osvojili prvo i četvrto mjesto na nacionalnoj razini natjecanja.

Prvi pobjednici nacionalne Svjetske olimpijade iz robotike u Hrvatskoj su: Dominik Dukić, Lovro Gašparić i Roko Novinščak. Gabriel Murk i Saša Ovčarić osvojili su odlično četvrto mjesto. Pobjednici natjecanja očekuju poziv na samu završnicu Svjetske olimpijade koja će se ove godine održati u Mađarskoj.Prijevoz je industrija koju u 21. stoljeću prati brzi rast i promjene. Svakodnevno se pojavljuju nova informatička i komunikacijska rješenja kojima se odgovara na stalne izazove koje ova industrija postavlja. Rezultat ovakvih promjena je sve veća automatizacija prijevoza. Jedan oblik automatizacije prijevoza predstavljaju samovozeći automobili.

Ovakvi autonomni automobili sami pregledavaju okolinu i određuju smjer svog kretanja bez potrebe za intervencijom vozača. Zahvaljujući robotskom upravljanju, stavljanjem ovakvih automobila u promet može se smanjiti rizik od nesreća i prometne gužve, a također će biti potrebni i manji kolnici te manji broj parkirnih mjesta. Samovozeći automobili u budućnosti bi mogli zamijeniti taksije i javni prijevoz.                   

Najnovije

Reci što misliš!


Vezani članci