Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
ŠTRAJK SE NASTAVLJA U petak štrajkaju škole u četiri županije, među njima i Međimurska županija
Davor Puklavec/PIXSELL

NAJNOVIJE INFORMACIJE

ŠTRAJK SE NASTAVLJA U petak štrajkaju škole u četiri županije, među njima i Međimurska županija

Štrajk se u međimurskim školama nastavlja i u petak

Danas se u svim osnovnim i srednjim školama održava štrajk profesora i učitelja. Međutim, u petak neće sve škole biti u štrajku, nego samo neke, i to u svakoj županiji. Točan popis škola u kojima će se u petak održavati štrajk objavili su sindikati. Raspored štrajka po županijama sindikati će objavljivati svakodnevno, piše N1.

- Svaki dan ćemo objaljivati koje će škole štrajkati sutra. To je novost u Hrvatskoj, no nismo mi to izmislili, iskustva smo pronašli u europskim isvjetsim sindikatima. Vani znaju štrajkati javne službe na taj način. Mi smo ovo smislili kao stalni pritisak, a na način da učinimo najmanju štetu onima koji su najmanje krivi. Mi žemo proći 10 dana cirkulaenog štrajka. U 10 dana učenici neće imati dva dana nastavu. Imat će time zorni prikaz građanskog odgoja - rečeno je na press konferenciji sindikata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U petak u štrajku 4 županije

Sutra, u petak, u štrajku će biti škole u četiri županije: Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj te Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, rekao je na press konferenciji Branimir Mihalinec, predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Velik odaziv štrajku i u osnovnim i u srednjim školama

- Premijer se čudi što je sustav u štrajku. Brojke o odazivu pokazuju da mnogi razumiju zašto smo danas u štrajku. Za sustav srednjih škola - 85 posto zaposlenih je u ovom trenutku u štrajku - kazao je Mihalinec uz napomenu da ovo nisu konačni podaci.

Čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem kazala je da Vlada može biti zabrinuta s obzirom na rezultate.

- U osnovnim školama 89,24 posto zaposlenih je u štrajku - rekla je i dodala da podaci nisu konačni, piše N1.

Preporod: Veći odaziv štrajku no prije

Iz pristiglih podataka o sudjelovanju u štrajku iz 331 od 380 podružnica u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama, u kojima organizirano djeluje Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod Preporod, današnjem štrajku kojim se zahtijeva povećanje plaće svim zaposlenicima u osnovnim i srednjim školama odazvalo se 81,36 posto članstva u ustanovama i 75,69 posto članstva u srednjim školama, priopćeno je iz Preporoda.

Podsjetimo, štrajk u osnovnim i srednjim školama održava se nakon što je u srijedu propao postupak mirenja Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama te Sindikata hrvatskih učitelja i Vlade, koja je odbila zahtjev za 6-postotnim povećanjem koeficijenata složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja.

Vlada je sindikatima ponudila povećanje dodataka na plaću za dva posto od 1. listopada ove i 2 posto od prvog lipnja iduće godine, ustvrdivši da koeficijent složenosti poslova nije predmet pregovora između Vlade i sindikata, no takvu su ponudu sindikati odbili, piše N1.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!