Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
PRIMJERI DOBRE PRAKSE Profesorice SŠ Prelog iz Njemačke se vratile osnažene novim idejama i spoznajama
Srednja škola Prelog

TJEDAN DANA U NJEMAČKOJ

PRIMJERI DOBRE PRAKSE Profesorice SŠ Prelog iz Njemačke se vratile osnažene novim idejama i spoznajama

Profesorice Mirela Petković i Kristina Jančec nastojat će primijeniti dobre primjere prakse u Srednjoj školi Prelog

Profesorice Srednje škole Prelog, Mirela Petković i Kristina Jančec početak školske godine započele su posjetom partner školi BBS Cuxhaven u Njemačkoj u okviru Erasmus+ projekta Go4eXperience II odobrenog od strane Agencije za mobilnosti i programe Europske unije. U Cuxhavenu su boravile tjedan dana i prisustvovale na nastavi kolega, sudjelovale na radionicama i u predstavljanju Erasmus+ projekata u školi.

S kolegicama iz partnerske škole bile su u radnom posjetu sajmu Hansalife u Bremenu te dogovarale nove projekte i mobilnosti učenika i nastavnika. Na kraju svog boravka posjetile su Hamburg.

BBS Cuxhaven srednja je škola sličnog profila kao i Srednja škola Prelog. Obuhvaća ugostiteljska i ekonomska zanimanja te gimnaziju. U Njemačkoj se strukovni sustav obrazovanja temelji na tzv. dualnom obrazovanju. Učenici tijekom prve godine školovanja borave svega 2 do 3 dana u školi, dok su ostatak tjedna na svom radnom mjestu u objektu ili obrtu. U drugom i trećem razredu u školi su dan ili dva.S poduzećem u kojem obavljaju naukovanje sklapaju ugovor i primaju naknadu za rad. U školi uglavnom imaju strukovne predmete, tako primjerice ne postoji matematika kao zasebni predmet već je uključena po modulima u strukovne predmete i vezana za buduće zanimanje učenika.  

Škola je velika i dobro opremljena. U svim hodnicima ima mjesta za odmor i rad. Postoji centar za samostalno učenje u kojem se potiče samostalnost u učenju i projektna nastava. Jednako tako postoji i učionica za rad koja je namijenjena učenicima koji ometaju nastavu (manje-više bila je prazna!). Svi kabineti su moderno opremljeni, raspored klupa je slobodan i u svakoj učionici drugačiji, a nastava se odvija u blok satovima u trajanju od 90 minuta.

Odnos učenika i nastavnika je opušten. Školsko zvono dva puta najavljuje početak sata, pet minuta prije kraja odmora kako bi se učenici uputili u razrede i drugi put sam početak sata. Dojmovi s nastave na kojoj su profesorice prisustvovale su različiti. Vjerojatno kao i u svakoj školi, nastava je na nekim satovima bila zanimljivija i svrsishodnija, a kod nekih kolega je to bilo manje. Profesorice Mirela Petković i Kristina Jančec nastojat će primijeniti dobre primjere prakse u Srednjoj školi Prelog, a uvid u strani školski sustav i u svakodnevicu škole sličnog profila svakako je pridonio analizi vlastitog rada i rada škole iz druge perspektive čime se potiče cjeloživotno i učenje i neprestani rad na samome sebi. BBS Cuxhaven i Srednja škola Prelog dogovorile su potpisivanje Memoranduma o razumijevanju kojim će se definirati nove suradnje na projektima i razmjena učenika.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!