Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
NEMA VIŠE RODITELJSKIH ISPRIČNICA? 'Razmatramo ograničenje na jednu godišnje'
Filip Kos/PIXSELL

PREKRŠILI SVAKU MJERU

NEMA VIŠE RODITELJSKIH ISPRIČNICA? 'Razmatramo ograničenje na jednu godišnje'

- Imamo stvarno previše opravdanih izostanaka učenika, u osnovnoj školi dva tjedna u prosjeku po djetetu, a u srednjoj čak tri - istaknula je ministrica Divjak

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u utorak je u Bakru najavila mogućnost limitiranja dosadašnjeg prava roditelja da višekratno opravdavaju djecu u školi za izostanak u trajanju do tri dana, pišu Vijesti.hr.

"Razmatramo ograničenje roditeljske ispričnice na jednom godišnje ili jednom u polugodištu, što mora proći javnu raspravu", rekla je ministrica Divjak nakon regionalnog sastanka s ravnateljima osnovnih škola na temu provedbe projekta „Škola za život“.

"Imamo stvarno previše opravdanih izostanaka učenika, u osnovnoj školi dva tjedna u prosjeku po djetetu, a u srednjoj čak tri", istaknula je Divjak.

Izvijestila je da su svi nakladnici javili da su udžbenici isporučeni ili na putu prema školama te da nema razloga da prvog dana škole udžbenici ne budu dostupni učenicima.

Upitana da komentira nastavak trenda smanjenja djece koja se upisuju u prve razrede osnovne škole, Divjak je istaknula da je dobra vijest da se taj trend smanjuje.

"Demografska revitalizacija je kompleksnija od obrazovne reforme, ali je jasno da na kvalitetu života bitno utječe i kvaliteta obrazovanja i budućnosti koju donosi djeci i roditeljima te tako osnažuje demografske mjere", kazala je.

Na pitanje o mogućnosti ukidanja ocjenjivanja u nižim razredima osnovne škole, odgovorila je da se to pitanje, uz javnu raspravu, treba regulirati promjenama zakona.

"Zasad su se mijenjali pravilnici o ocjenjivanju. Uvedeno je kriterijsko ocjenjivanje vezano uz ishode učenja, pri čemu se učenicima daje mnogo više povratnih informacija i uči ih se kako učiti da postižu bolje rezultate učenja", rekla je Divjak.  

Ponovila je da je 82 posto roditelja sve djece koja su bila u ekperimentalnom programu projekta "Škola za život" navelo da su vrlo zadovoljni što im je dijete sudjelovalo u tome, ocjenivši to dobrim znakom.

Kroz edukacije je prošlo 40.000 nastavnika i suradnika i oni su svoje stečene kompetencije ocijenili vrlo dobrima, kazala je, pišu Vijesti.hr.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!