PUT U DUBLIN

OŠ STRAHONINEC Učiteljice Dijana Pasarić i Vesna Mikulić na stručnom usavršavanju u Irskoj

Pune novih ideja i neprocjenjivog iskustva vratile su se u Međimurje

Učiteljica hrvatskog jezika, Dijana Pasarić i učiteljica informatike – Vesna Mikulić tijekom svibnja sudjelovale su na KA1 strukturiranom tečaju “The Best Social Media and Web Solutions for Your Classroom” u Dublinu, Irska kako bi usavršile svoje ICT vještine i metode poučavanja.

Tečaj je dio projekta STEP – Students & Teachers Education Power. Teme našeg projekta su poboljšanje kvalitete Škole i metoda rada kroz inovacije kurikuluma, uporabu IKT i novih tehnologija, njegovanje kreativnosti i pripremu nastavnika i učenika za budućnost.

Tečaj je organizirala Europass Teacher Academy  – jedan od najvećih škola za profesionalni razvoj učitelja koja ima podružnice u nekoliko evropskih  gradova.  Na tečaju je sudjelovalo 12 učitelja iz različitih zemalja (Mađarske, Njemačke, Poljske, Turske i Grčke). 

Na samom početku predstavili smo svoju školu, ukratko istaknuli na koji način djeluje naš obrazovni sustav, na koji je način organizirana nastava u našoj školi. Saznale smo i kakva je obrazovna situacija u ostalim državama i školama. U malo slobodnog vrijeme samostalno smo proučavale prekrasan grad u kojem nam je pomogla izuzetno korisna aplikacija https://www.visitacity.com/en/dublin, koja znatno olakšava samostalnu posjetu poznatim gradovima.

Sam koncept zamišljen je da se u kratkom vremenu ponude i upoznaju društvene mreže i mrežna rješenja pogodna za rad s učenicima. Prije svega pažnja se posvećuje postavkama privatnosti i autorskim pravima što često zbog nepoznavanje i nepravilno složenih rješenja dovodi do mnogobrojnih problema u web svijetu. S većinom društvenih mreže koje smo proučavali upoznate smo, a neke već odavno koristimo u nastavi. U svakom i već poznatom alatu našle su se nove mogućnosti kao i ideje za korištenje: Google, Edmodo, Facebook, Pinterest, Youtube, WordPress, Ted ED, EDpuzzle, Screencast-O-Matic ……

U moru različitih web rješenja i društvenih mreža teško je odabrati idealnu. Uz rješenja za web komunikaciju koje su nam ponuđena na ovoj edukaciji postoje još mnogo drugih. Na svakome od nas je odluka za rješenje koje odgovara našim potrebama i okolnostima. Na kraju edukacije svečano su nam podijeljeni certifikati o položenom tečaju “The Best Social Media and Web Solutions for Your Classroom”.

Nakon odrađene edukacije naša je grupa dobila nagradni izlet u susjednu Sjevernu Irsku koja je dio Velike Britanije. Posjetili smo grad Belfast i prekrasnu i vrlo popularno turističku atrakciju Giant’s Causeway ili Prolaz divova koja svojom ljepotom oduzima dan. To je područje od 40.000 spojenih bazaltnih stupova koji su nastali vulkanskom erupcijom u paleogenu. Nalazi  na sjeveroistočnoj obali Sjeverne Irske. Bazaltni stupovi tvore stepenastu liticu koja se uranja u Irsko more.

U srednjem vijeku nastala je  legenda kako je Prolaz divova izgradio irski ratnik Fionn mac Cumhaill (Finn McCool) kako bi se borio protiv svog škotskog rivala Benandonnera. Odatle potječe njegov naziv, “Prolaz divova”. Godine 1986., upisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao jedinstven primjer brzog hlađenja bazaltne lave prodirući kroz vapnenački plato, pri tome popucavši okomito u obliku spojenih stupova. Ovo je jedna od  najpopularnijih turističkih atrakcija u Sjevernoj Irskoj.

Pune novih ideja, neprocjenjivog iskustva završavamo još jedan Erasmus put uz poruku koju smo slučajno ugledale u jednom dublinskom cvijetu  – “The only thing that can stop you is you”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije