stručno usavršavanje

FOTO Učiteljica Tea Horvatić iz OŠ Strahoninec tjedan dana boravila na otoku Tenerife

Bila je na tečaju o web dizajnu i uspostavi platforme za e-učenje, a u slobodno vrijeme imala je prilike posjetiti brojne ljepote Tenerifa

U školskoj godini 2018./19. učitelji OŠ Strahoninec nastavljaju svoja stručna usavršavanja zahvaljujući sredstvima Erasmus+ projekta koji je odobren i traje do kraja rujna 2019. Projekt je nastavak prošlogodišnjeg projekta ‘Iskorak u budućnost’, a pun naziv je ‘Students & Teachers – Education Power’.

Teme STEP projekta su poboljšanje kvalitete Škole i metoda rada kroz inovacije kurikuluma, uporabu IKT i novih tehnologija, njegovanje kreativnosti i pripremu učitelja i učenika za budućnost.

– Slanjem šest učitelja predmetne nastave na stručna usavršavanja u Europu želimo držati korak s tehnologijom, koristiti IKT i nove tehnologije za dobrobit društva, razvoj digitalnih kompetencija, novih metoda i pristupa poučavanja u formalnom i neformalnom učenju, kao i poticanje kreativnosti nastavnika i učenika. Kroz organizaciju aktivnosti unutar projekta učenicima ćemo pružiti mogućnosti da ispune svoje potencijale prilagodbom sadržaja nastave i metoda rada njihovim potrebama, od učenika s posebnim potrebama do onih darovitih – kažu u OŠ Strahoninec.

Osnovni ciljevi projekta su poticanje i ostvarivanje cjeloživotnog učenja učitelja i učenika kroz ostvarivanje mobilnosti i aktivnosti u projektu u svrhu jačanja njihovih ključnih kompetencija i vještina, povećanje kvalitete i učinkovitosti nastave i modernizacija kroz uvođenje novih metoda poučavanja i učenja, uporabu IKT i digitalnih materijala u formalnom i neformalnom učenju te poticanje kreativnosti i inovativnosti, kroz interkulturalizam i internacionalizaciju ustanove.

Prva mobilnost bila je u Španjolsku gdje je boravila koordinatorica i autorica projekta, učiteljica Tea Horvatić od 4. do 10. studenog. Na tečaju o web dizajnu i uspostavi platforme za e-učenje na Tenerifu, stekla je nove vještine i naučila koristiti nove alate za izradu web stranica za neformalno i formalno učenje na webu škole.

Učiteljica Tea boravila je u turističkom mjestu Puerto de la Cruz, na otoku Tenerife koji je dio Kanarskih otoka, a u slobodno vrijeme imala je prilike posjetiti vulkan El Teide, najvišu točku Španjolske, engleski vrt orhideja Sitio Litre, šetati uz Atlantski ocean koji se ulijeva u umjetna jezera Lago Martianez, vidjeti 600 godina staro drvo “drago” i najveći zoološki vrt “Loro Parque” koji između ostalih životinja ima i orke.
Alati koje je na tečaju upoznala su Socrative i EdModo za kreiranje virtualnih učionica, kvizova i anketa, Magisto za obradu fotografija i videa, Lensoo Create alat poput interaktivne ploče za tablete i mobitele, alate za kvizove poput Kahoota, Mentimetera i Quizleta, TedEd i EdPuzzle za izradu nastavnih jedinica o videozapisima s YouTube-a, te Weebly za izradu web stranica. Tijekom tečaja bilo je riječi i o uporabi društvenih mreža u nastavi, poput Instagrama ili Facebooka. Zadnji dan sva nova znanja uobličena su u blogove ili web stranice sudionika koji su istraživali napredne alate i izrađivali vlastite web stranice uz umrežavanje s kolegama.

Pri povratku učiteljice u OŠ Strahoninec, učenici su već imali prilike upoznati neke od alata te izrađivati svoje materijale kako bi ih mogli postaviti na web škole. Učiteljica će za njih organizirati radionice, a neki učenici već pripremaju i YouTube kanal za učenje engleskog jezika. Slijede radionice tijekom zimskih praznika za učitelje regije i diseminacije projekta. Ovakvi intenzivni tečajevi izvor su inspiracije za učitelje za osmišljavanje noviteta u nastavi i mjesto gdje se mogu upoznati kolege iz EU spremni za nove projekte i suradnju na mreži.

Sve to pridonosi internacionalizaciji i podizanju kvalitete nastave ustanove koja provodi projekte. OŠ Strahoninec provodi KA1 projekte treću godinu za redom i ponosi se mnogim uspjesima koje smo postigli zahvaljujući cjeloživotnom učenju učitelja i učenika škole. Rezultati ovoga projekta vidljivi su na blogu projektaFacebook stranici projekta i u eTwinning projektu “Future Schools 2019”. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije