Gimnazija Josipa Slavenskog

Mladi gimnazijalci njeguju našu kulturu i povijest

Mnogi učenici donosili su slike svojih predaka koje su svi na satovima povijesti vrlo rado gledali te na taj način upijali znanje, ali i zanimljivosti.

Već treća generacija učenika Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec sudjeluje u projektu “co:op” (Community as opportunity), projektu pod pokroviteljstvom EU. Projekt je zajedno pokrenulo sedamnaest ustanova iz jedanaest europskih zemalja kako bi svojim aktivnostima privuklo zajednicu da se uključi u kreativno istraživanje arhivskoga gradiva i da upozna vrijednost gradiva za povijest.

Projekt se provodio na dva načina. U sklopu projekta i sami su učenici tijekom ove tri godine, u više navrata, posjetili zgradu Hrvatskog Državnog Arhiva, gdje im je bila zadaća snimiti kratak film u kojem prikazuju svoju “Avanturu u arhivu”. Tri avanture i tri filma o Arhivu koje su snimili učenici konkuriraju da postanu najbolji u Europi, a vi ih možete podržati te im pomoći! Klikom na poveznicu (na stranici 5) naći ćete filmove Tri ključa, Ban Jelačić i Avanture u Arhivu s Nikolom Zrinskom i možete ih ocijeniti klikom ovdje.   

Drugi su način povezivanja zajednice i arhiva Topoteke, galerija slika povezane s određenim zemljopisnim područjem. Mnogi učenici donosili su slike svojih predaka koje su svi na satovima povijesti vrlo rado gledali te na taj način upijali znanje, ali i zanimljivosti. (http://medjimurje.topoteka.net/)

Trenutno aktivni sudionici ovog projekta maturanti su jezične gimnazije Lucija Lesjak, Tara Baranašić, Gloria Margotić, David Košić, Laura Novak i Daria Dvanajščak.

Dok su ostali sudionici, bivši učenici Gimnazije Josipa Slavenskog, sada već studenti prvih i drugih godina, mnogi od njih na fakultetu van Lijepe Naše, Antonija Mrla, Rafael Goričanec, Hana Tisaj, David Miser, Karla Škvorc, Tamara Mitić, Maja Oskoruš, Ena Cilar, Vito Žbulj, Lorena Šimunić, Dorotea Koščak, Lucija Naranđa i Franciska Telebar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije