OŠ JOŽE HORVATA KOTORIBA

BILI PRVI U MEĐIMURJU Zašto učenici više ne oblače jednake uniforme u školu?

Trajalo je samo jednu školsku godinu, majice su platili roditelji, no od ove školske godine nestala je jednakost i svi su opet različiti

2. studenog ove godine navršila se godina dana kada je u OŠ Jože Horvata u Kotoribi  većina od 272 učenika počela nositi uniforme. Bile su to jednake polo majice plave boje, s kratkim rukavima, jednake za djevojčice i dječake. Bio je to rezultat ideje s kojom su u javnost početkom prošle  godine izašli, a potom i realizirali, u nekim zagrebačkim osnovnim školama i njegovoj okolici kao i dijelu Dalmacije.

>> PRVI U MEĐIMURJU Uniformirani učenici OŠ Jože Horvata Kotoriba

Ravnateljica OŠ Snježana Matoš, prof. je rekla kako su u stvarnost proveli odluku Vijeća roditelja, a potom i potpisanih suglasnosti roditelja te kako je kupnja  majica obavljena  u cijelosti transparentno posredstvom povjerenstva u kojem su bili roditelji i zaposlenici škole. Po njezinim tadašnjim riječima, radilo se je o procesu koji je trebao s vremenom zaživjeti i normalno je bilo da su se javljali i sitni otpori roditelja.

Roditelji su majice sami financirali, po dvije za svakog učenika, a u što se uključilo njih oko 80%, a cijena im je bila 96 kuna.

– Trenutno je u procesu nabava majica s dugim rukavima koje će financirati Općina Kotoriba. Kao ravnateljica, posebno bih pohvalila roditelje učenika romske nacionalne manjine koji su se također rado uključili u ovu inicijativu i pokazali želju za suradnjom, te nabavili majice za svoju djecu, govorila je tada ravnateljica s ponosom dodavši kako se na taj način smanjuju razlike među učenicima, a čime se  doprinosi jačem osjećaju zajedništva učenika škole. Razmišljalo se je i o tome da majice obuku i učitelji kako primjerom pokazali djeci koliko su jednakost i osjećaj pripadnosti važni.

– Svi smo ovdje s istim ciljem, a to je da djecu naučimo živjeti, učiti i raditi, a poticanje zajedništva među učenicima svakako je dobar put prema ostvarivanju naših ciljeva, bile su riječi ravnateljice Matoš.

U uniformiranje učenika, s nekim otklonima, namjeravala se uključiti tamošnja Općina. Na jednoj sjednici Općinskog vijeća je rečeno i obećano od čelnih ljudi kako će se po rebalansu općinskoga proračuna prići kupnji ‘hoodica’ (majice s dugim rukavima s kapuljačom) za sve učenike. Rebalans je napravljen. Ne ulazeći u njegove detalje,a gledajući obećanje to se nije dogodilo i sve stalo u mjestu. Došao je kraj školske godine…

Počela je nova, a sve je manje djece u školu dolazilo, sada već u premalim majicama. Do nas su dolazile informacije kako roditelji ne žele podržati novu kupnju uniformi, a neki su rekli kako je i lani to bila promašena investicija. U OŠ nisu ništa radili na silu, nije bilo nikakvog pritiska na bilo koju stranu, a priče koje su kružile sistemom ‘čula-rekla’ bile su neosnovane.

– Na početku školske godine ponovo smo poveli anketu među roditeljima o nabavi jednakih majica. Većina roditelja izjasnila se da ne žele nabaviti majice. Stoga ih nismo ni nabavljali, rekla nam je u svezi toga ravnateljica Matoš. Bespotrebne polemike su splasnule jer riječ roditelja je konačna. U OŠ Jože Horvata mogu jedino žaliti što ideja hvalevrijedna nije uhvatila dublje korijene.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije