Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
FOTO Predstavnici I. osnovne škole Čakovec posjetili Finsku
Ivana Ružić

međunarodni projekt

FOTO Predstavnici I. osnovne škole Čakovec posjetili Finsku

Oduševile su ih učionice opremljene kućanskim aparatima gdje učenici uče kuhati jednostavnija jela, uče koristiti perilicu rublja i prati rublje, koristiti glačalo i glačati rublje, čistiti kuću, obuću...

I. osnovna škola Čakovec je u dosadašnjih šest međunarodnih projekata iz programa Erasmus+ KA2 ostvarila suradnju s ukupno 19 škola iz različitih dijelova Europe. U svibnju 2018. godine projektni tim I. osnovne škole Čakovec po prvi je puta posjetio Finsku i to glavni grad Helsinki te gradove Tampera i Nokia.

Učenici Marko Borković, Dora Tuksar, Dora Gašparić, Žana Klasić i Irina Šincek u pratnji ravnatelja Siniše Stričaka, učiteljice Tanje Žganec, učiteljice i voditeljice projekta Ivane Ružić, posjetili su partnersku školu Emäkosken koulu u Nokiji.

- Ovaj posjet je bio izuzetna prilika da upoznamo načine i metode rada, učenja, stjecanja vještina i razvoja stavova u nadaleko cijenjenom finskom obrazovnom sustavu - kažu.

Predstavnici I. osnovne škole Čakovec tjedan dana su aktivno sudjelovali u radu i životu jedne finske škole. Sudjelovali su na nastavi matematike, fizike, glazbene kulture, ali i na nastavi kulinarstva, domaćinstva…

- Oduševile su nas učionice opremljene kućanskim aparatima gdje učenici uče kuhati jednostavnija jela, uče koristiti perilicu rublja i prati rublje, koristiti glačalo i glačati rublje, čistiti kuću, obuću... Učenici u finskim školama imaju pogodnost dobivanja posebnih popusta na kupovinu platna i materijala za šivanje, u školskim radionicama uz pomoć učitelja kroje i šiju odjeću koju kasnije odjevaju i nose u školu, za slobodno vrijeme ili za svečane prigode - prepričavaju doživljaje iz Finske.

Kako bi što potpunije doživjeli život u finskoj školi, redovito su ručali u školskoj blagovaoni, zajedno sa svim učenicima i učiteljima domaćinima te gostima iz partnerskih škola iz Poljske, Portugala i Italije. Nakon nastave, sudjelovali su u svakodnevnim aktivnostima učenika i učitelja, druženju uz finska jezera...

Posjet je dio projekta Erasmus+ Smarter… Greener… Safer… To je projekt u kojem u međunarodnim timovina razvijamo suradnju i primjere dobre prakse u uvođenju i primjeni inovacija u nastavi, razvijajući ekološku svijest i poduzetnički duh učenika, učitelja i lokalne zajednice.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video