OŠ PRIBISLAVEC Učenje programiranja i upoznavanje drugih država

OŠ Vladimira Nazora Pribislavec privela je kraju još jedan eTwinning projekt, ovog puta vezan uz programiranje. Tijekom školske godine 2017./2018. učenici viših razreda koji polaze izbornu nastavu informatike sudjelovali su u raznim aktivnostima u sklopu međunarodnog eTwinning projekta Explore Scratch kojeg su pokrenule naša učiteljica Iva Naranđa i učiteljica Bilge Varel iz Turske.

Projektu su se ubrzo pridružile škole iz Latvije, Italije, Španjolske, Grčke, Poljske, Rumunjske, Portugala, Srbije, Francuske i Turske. Iz naše škole u projektu je sudjelovao i učitelj engleskog jezika Jurica Benčik koji je s učenicima pripremio tekstove za prezentacije o školi i animirane priče te pitanja korištena u igrama, a naša vjeroučiteljica Miroslava Novak zaslužna je za predivne fotografije Pribislavca i naše škole koje smo koristili u projektu.

Tijekom projekta škole iz raznih država razmjenjivale su ideje o učenju programiranja u osnovnom obrazovanju, u prvom redu uporabom Scratcha. Osnovna ideja projekta je uvesti učenike u svijet kodiranja na atraktivan način i potaknuti njihovu kreativnost.

Povezivanjem programiranja s raznim temama, nastojalo se pokazati učenicima da programiranje može biti zabavno iskustvo te razvijati vještine računalnog razmišljanja, logičkog zaključivanja i rješavanja problema. Učenici su kreativno izrazili svoje ideje stvaranjem animacija, animiranih priča i igri. Teme su bile vezane uz naše škole, mjesta u kojima živimo i države projektnih partnera.

Povodom obilježavanja Europskog tjedna programiranja u listopadu 2017. godine održane su Scratch radionice pod nazivom “Animate a Name”. U prosincu 2017. tijekom Tjedna informatičke edukacije učenici su sudjelovali u Satu kodiranja s dvije Scratch radionice: “Make it Fly with Scratch” i “Make Music with Scratch”.

Nadalje, učenici osmog razreda u Scratchu su izradili animirane priče o Pribislavcu i našoj školi, a učenici petog i šestog razreda animirane novogodišnje čestitke.

U ožujku 2018. odazvali smo se pozivu partnera iz Italije i sudjelovali u Tjednu digitalne ruže. Rosadigitale Week (Tjedan digitalne ruže) je manifestacija koja ima za cilj postavljanje ravnopravnih mogućnosti i suzbijanje nejednakosti između žena i muškaraca u svim informatičkim područjima.

Naše događanje prijavili smo na karti događanja, te postali prva “ružina latica” u Hrvatskoj 2018. godine. U Tjednu digitalne ruže sudjelovali su učenici osmog razreda. Nakon uvodnog dijela i pretraživanja interneta s ciljem pronalaženja poznatih osoba iz raznih područja IT sektora, učenici su napravili Scratch animacije. Sudjelovali smo u međunarodnom događanju pod nazivom “Remixa il tuo Petalo in Rosa Digitale” tijekom kojeg je trebalo izraditi Scratch remix.

Sljedeća aktivnost bila je izrada Scratch igri tijekom koje su učenici osmog razreda napravili igre s labirintom i pitanjem za prelazak na sljedeći nivo. Pitanja su vezana za priče iz škola 100. Yıl Atatürk Ortaokulu Köşk, Aydın, Turska i IES Escultor Juan de Villanueva, Španjolska.

Povodom Dana Scratcha (Scratch Day) koji se diljem svijeta obilježava 12. svibnja, učiteljica Iva Naranđa organizirala je Scratch događanje i eTwinning Live Event kojim smo naš projekt predstavili i drugim eTwinnerima. Naši učenici odigrali su Scratch igre koje su izradili njihovi vršnjaci iz drugih država i pritom se odlično zabavili.

Tijekom druge polovice mjeseca svibnja 2018. proveli smo online glasovanje za izbor najboljih učeničkih radova napravljenih tijekom ovog projekta. Glasovanje putem alata Tricider organizirali smo u tri kategorije: animirane priče, igre temeljene na animiranim pričama i razne igre. Sretni smo što je priča iz naše škole osvojila drugo mjesto u kategoriji animiranih priča.

Iako je osnovna ideja projekta bila upoznavanje učenika sa Scratchom, putem TwinSpacea projekta škole su razmijenile i razne druge ideje o podučavanju programiranja što smo u projektu vodili kao dodatne aktivnosti. Tako su škole predstavile raznolike mogućnosti i aktivnosti, kao što su Scratch 4 Arduino, Scratch i Makey Makey, Bebras, Safer Internet Day, Virtual Valentines Project – Microsoft in Education, Digital Learning Day, Rosadigitale Week, All Digital Week, STEM Discovery Week, European Maker Week, AutoCAD 3D printer, Pixel Art i Blockly, Educational robotics, coding unplugged (programiranje bez računala) i drugo.

Spomenimo i to da je više projektnih partnera nagrađeno Oznakom eSigurnosti (eSafety label), a u travnju 2018. i Oznakom eTwinning škole (eTwinning School Label) te da smo sudjelovali u obilježavanju Dana eTwinninga u svibnju 2018.

Tijekom projekta učenici su aktivno sudjelovali u TwinSpace forumu i pisali svoje komentare na projektnom dnevniku. Pred sam kraj projekta učiteljice iz nekoliko država surađivale su na pripremi pitanja za evaluacijski upitnik koji smo proveli putem Google obrasca.

Više o ovom projektu možete pogledati na mrežnim stranicama Osnovne škole Vladimira Nazora Pribislavec i na TwinSpaceu projekta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije