U iščekivanju županijske razine natjecanja “Čitanjem do zvijezda”

Sredinom prosinca 2013. godine, održana je školska razina natjecanja u znanju i kreativnosti “Čitanjem do zvijezda”. Natjecanje je namijenjeno učenicima od 5. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole, a promovira naviku čitanja s razumijevanjem, istraživanje teksta i ostalih izvora informacija te kreativno stvaranje. Ideja za ovakvim oblikom poticanja na čitanje potekla je od strane Županijskog stručnog vijeća školskih knjižničara osnovnih i srednjih škola Međimurske županije, a u suradnji s Hrvatskom mrežom školskih knjižničara prvo je takvo natjecanje realizirano još 2009. godine.

Na nedavno održanoj školskoj razini natjecanja sudjelovalo je 590 učenika iz 14 županija diljem Republike Hrvatske, ističe voditeljica za provedbu natjecanja u osnovnim školama – Tanja Radiković. U provedbu natjecanja se osim Međimurske, Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Bjelovarsko-bilogorske županije, ove godine uključio Grad Zagreb, Zagrebačka županija, Požeško-slavonska, Ličko-senjska, Primorsko-goranska, Virovitičko-podravska, Brodsko-posavska, Splitsko-dalmatinska, Zadarska i Istarska županija.

Podsjetimo, natjecanje za osnovnu školu sastoji od dva dijela: kviza znanja i prezentacije plakata, a natjecanje za srednju školu od kviza znanja i prezentacije multimedijskog uratka. Natjecanje za srednje škole odvijalo se on-line čime se, uz čitanje, istraživanje i stjecanje informacijskih kompetencija potiče i vježbanje informacijsko-komunikacijskih vještina i tehnika.

Na temelju postignutih rezultata, na županijsku razinu natjecanja plasiralo se 290 učenika, a uz tradicionalno pismeno natjecanje u znanju te ono u kreativnosti plakata, ove godine na županijsku razinu ide i 7 multimedijskih uradaka učenika srednjih škola. Rezultati koji su postignuti na školskoj razini natjecanja variraju, no veliki je broj škola u kojima uspješnost pismenog dijela ispita iznosi 80% i više. Takvi su hvalevrijedni rezultati pokazatelj uspješnosti stvaranja kulture čitanja među učenicima kao i truda njihovih mentora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije