Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
Sigurnost na internetu u II. OŠ Čakovec

Sigurnost na internetu u II. OŠ Čakovec

I ove školske godine II. osnovna škola Čakovec sudjelovala je u nacionalnoj kampanji Sigurniji internet za djecu i mlade u organizaciji udruge Suradnici u učenju. Aktivnosti su organizirale i provele učiteljica informatike Iva Naranđa, učiteljica engleskog jezika Branka Lamza te učiteljica matematike Nives Horvat.


Uoči Dana sigurnijeg interneta učiteljice Branka Lamza i Iva Naranđa odlučile su proširiti aktivnosti pridruživši se još jednom eTwinning projektu: „Safe Internet: A Bridge Between Us“. Partneri su škole iz Grčke i Ujedinjenog Kraljevstva. Cilj ovog projekta je potaknuti dobru praksu korištenja interneta, promicati svijest o sigurnosti na internetu i “stvoriti bolji internet zajedno” koristeći razne Web 2.0 alate.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Povodom Dana sigurnijeg interneta učenici II. osnovne škole Čakovec dobili su razne zadatke: uređivanje panoa u holu škole, izrada prezentacija, multimedijskih online postera i stripova na hrvatskom i engleskom jeziku.


S partnerima iz Grčke dogovoren je kviz putem videokonferencije koji se održao 14. veljače 2014. Svaka strana pripremila je pitanja na engleskom jeziku. Rezultati kviza pokazali su dobro snalaženje u većini tematike te ukazali na potrebu detaljnijeg upoznavanja zaštite autorskih prava na internetu.


Ovom temom učenici i učiteljice pozabavili su se već idućeg tjedna na integriranoj nastavi engleskog jezika i informatike na kojoj je s učenicima osmog razreda ona obrađena i na kojoj su učenici upoznati s alatom Emaze te su njime izradili radove pod nazivima „Copyright in Croatia“ i „Copyright in the EU“.


Učenici 7.a razreda upoznati su s nacionalnom sigurnosnom politikom za škole i istražili su koje su im institucije na raspolaganju u slučaju problema, neugodnosti ili kriminala na internetu.  Koristeći alat Prezi izradili su prezentacije o našoj nacionalnoj politici za škole te o agencijama dostupnima u navedenim situacijama.


Učenici 7.b razreda upoznati su s alatom Glogster u kojem su izradili online postere, glogove, kojima su prikazali neke savjete o sigurnijem korištenju društvenih mreža, lozinki i e-pošte te naveli za što sve koriste internet, a sve je dio aktivnosti na navedenom eTwinning projektu.


Aktivnostima povodom Dana sigurnijeg interneta 2014. po prvi puta pridružila se i učiteljica matematike Nives Horvat koja je s učenicima sedmog razreda organizirala anketu čije rezultate su učenici obradili i prikazali programom MS Excel, plakatima i prezentacijom.  Anketu su proveli među učenicima viših razreda. Dobiveni podaci pokazali su da velik broj učenika osmih razreda svakodnevno provodi veći dio slobodnog vremena na društvenim mrežama pri čemu povremeno kontaktiraju s osobama koje ne poznaju u stvarnom životu. Jedva 40% osmaša je za vrijeme boravka na internetu pod roditeljskim nadzorom. Cilj ankete je potaknuti svijest o potrebi za oprezom pri uporabi interneta. Na satu razrednog odjela 5.a razrednica Nives Horvat je obradila temu Uloga i pritisak medija u pubertetu što je također povezano s navedenom temom.


Iva Naranđa aktivnostima je obuhvatila i učenike četvrtih razreda na INA Informatika 4 s kojima je obradila temu Odgovorno s osobnim podacima na internetu.


Učenici II. osnovne škole Čakovec kontinuirano se educiraju o raznim Web 2.0 alatima. Osposobljeni su da se njima koriste te da samostalno istražuju njihove mogućnosti. Integrirana nastava engleskog jezika i informatike pod vodstvom učiteljica Branke Lamza i Ive Naranđa provodi se više puta tijekom školske godine u sklopu aktivnosti na raznim projektima. Ova praksa podrazumijeva obogaćivanje kurikuluma kreativnijim sadržajima što pozitivno utječe na motivaciju učenika.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video

Vezani članci