EDUKACIJA

PRELOG Mladi kuhari učili kako kuhati za osobe s celijakijom

Prehrana predstavlja jedan od najvažnijih okolišnih čimbenika kojim se utječe na zdravlje, a koji je bitan tijekom čitavog života

Pravilan koncept prehrane uključuje adekvatan izbor i način pripreme namirnica, vrstu i broj obroka u skladu s energetskim i prehrambenim potrebama pojedinaca uz poštivanje prehrambenih standarda i mogućih preporuka iz domene dijetoterapije.

Upravo prethodno navedeno važno je poštovati u bezglutenskom režimu prehrane koji je primarno namijenjen osobama oboljelima od glutenske enteropatije, odnosno celijakije. Pristup bezglutenskoj hrani i obrocima koji zadovoljavaju te kriterije može biti posebno težak za osobe oboljele od celijakije tijekom putovanja, u restoranima ili tijekom druženja.

Konzumiranje sigurne hrane u restoranu u društvu obitelji ili prijatelja pružio bi osobama oboljelim od celijakije osjećaj pripadanja zajednici kao i osjećaj da nisu izolirani ili drugačiji, što bi svakako poboljšalo kvalitetu života oboljelih.

U suradnji Srednje škole Prelog i Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske, održana je edukativna radionica pripreme sigurnih bezglutenskih jela. U radionici su sudjelovali učenici Srednje škole Prelog smjer kuhar i njihovi strukovni nastavnici kuharstva Danijel Naranđa i Krunoslav Tilošanec.

O nutritivnom potencijalu namirnica koje su korištene u izradi bezglutenskih jela i izboru sigurnih namirnica govorila je Samanta Purić, mag. nut., članica udruge. O organizaciji rada u kuhinji kod pripreme bezglutenskog jela, pristupu osobi s celijakijom i razumijevanju potrebe bezglutenske prehrane, govorila je Marija Goričanec, voditeljica projekta. Recepte za bezglutenska jela, po zadanim namirnicama, osmislili su učenici, priprema je bila „profesionalna“, jela savršena i svaka osoba oboljela od celijakije veselila bi se takvom jelu u restoranu.

Kroz edukativnu radionicu učenici su upoznali prednosti „prirodne“ bezglutenske prehrane u odnosu na „klasičnu“ prehranu, usvojili su kriterije po kojima se biraju sigurne namirnice i važnost čitanja deklaracija. Uvidjeli su važnost poštivanja pravila u kuhinji kod pripreme bezglutenskog jela a upotrebom lokalnih i prirodnih namirnica koje prirodno ne sadrže gluten, smanjuje se rizik kontaminacije glutenom.

Učenici su bili oduševljeni novim informacijama i usvojenim znanjem i svakako se vesele novim izazovima u pripremi sigurnih bezglutenskih jela za oboljele od celijakije.

Projekt „Edukacijom i organizacijom do sigurne bezglutenske prehrane“ sufinancira Grad Prelog.

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije