OŠ Donji Kraljevec: Stekli nezaboravno iskustvo kroz projekt Erasmus

>> OŠ Donji Kraljevec: Stekli nezaboravno iskustvo kroz projekt Erasmus

Portugal- Matosinhos (22.-28.11.2016), Turska – Istanbul (14.-19.3.2016) i Španjolska – Coin (23.-28.5.2016.)

Škola Donji Kraljevec priključila se Erasmus + projektu sa temom ‘Small explorerers in a magic world of folk culture’ u trajanju od 2 godine, iskustva, znanje i prijateljstva koja su stečena u ovoj šklskoj godini ostaju za cijeli život.

Istraživali smo našu međimursku tradiciju, kulturu i običaje kroz Etnografski muzej, radionice koje su vezane uz temu, intervju sa etnografskim pjevačem Žigom, izrade prezentacija, posjet Mariji Šavora koja ima veliku zbirku narodne nošnje u Donjem Kraljevcu, učili plesati i pjevati međimurske pjesme , te učili strane riječi naših zemalja partnera, na taj način naša škola otvara svoja vrata Europi i spremni smo prihvatiti različite metode rada, novosti i upoznati se sa drugačijim načinom života i drugim religijama.

Zemlje partneri su Poljska (voditelj projekta), Španjolska, Portugal, Italija, Litva, Turska i Hrvatska (OŠ Donji Kraljevec – koordinator Ljerka Toplek) u projektu sudjeluju učenici, učitelji i djelatnici, uz suradnju i pomoć roditelja učenika naše škole.

Iskustva koja su stečena na mobilnostima su najbolji primjer razmjene kulture između država. Dolaskom u svaku državu, a za sad smo posjetili tri, bili smo ugodno iznenađeni dočekom, organizacijom i programom škola.

Dočekali su nas prigodnom priredbom u svakoj školi, razgledali smo njihove učionice i sudjelovali u nastavi, ugostio nas je gradonačelnik Istanbula (regija Kartal), župan Malage i okolice, gradonačelnica grada Ronda i gradonačelnik Coina što nam je bila izuzetna čast i znak da podržavaju projekte i suradnju država i drže do tradicije i međudržavnih odnosa pa je i cijeli posjet dignut na višu razinu.

Učenici su smješteni kod obitelji i direktno se upoznaju sa svakidašnjim načinom života, kulturom i jezikom. Svi sudionici projekta posjećuju najznačajnija mjesta grada, muzeje, upoznajemo se sa tradicionalnom kuhinjom i načinom života. Ova školska godina bila je aktivna, dinamična i zahvaljujući Erasmus + projektu drugačija od svih ostalih, mjesta i ljude koje smo upoznali ostat će dugo u našim srcima i sjećanju.

Sudionici na mobilnostima 2015./2016. bile su učenice: Nika Šupljika (6.r), Magda Horvat (6.r), Melisa Ciglarić (8.r.) i Ema Kovačić (8.r.) te učitelji i djelatnici: Sandra Vlahek (ravnateljica), Blaženka Hegeduš, Krunoslav Lajtman, Marta Novak Bratović i Ljerka Toplek.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije