Održano 2. kolo Croatian makers lige

Dana 15.12.2016. godine s početkom u 17 sati održano je 2. kolo Croatian makers robotičke lige u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje za regiju “Čakovec”. Domaćini natjecanja i organizatori bile su udruge “Mladi informatičari Strahoninca” (MIS) i “Međimurski informatički klub” Čakovec (MIK).

Natjecanju je pristupilo 13 ekipa. Svaka ekipa se sastojala od mentora i 4 djece. Nakon evidencije dolaska natjecanje je pozdravnom riječju pozdravio predsjednik udruge MIS, Dejan Drabić naglasivši da cilj natjecanja nije osvajanje prvog mjesta već sudjelovanje i stjecanje znanja iz STEM područja.

Potom su koordinatori natjecanja, Renato Železnjak i Viktor Lazar, pojasnili pravila natjecanja te uputili komisije u provođenje istog.

Da podsjetimo, Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) pokrenuo je “Croatian makers” robotičku ligu. Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu.

Svaki natjecatelj je svojim robotom morao savladati stazu u što kraćem vremenu. Zbroj vremena svih natjecatelja ekipe se također zbrajaju, a sve kako bi se utvrdio njihov kasniji poredak.

Ekipe su bile podijeljene u dvije skupine, stariju i mlađu. Posebno je bilo zanimljivo što je bilo dosta djevojčica uključenih u robotiku, na što smo izrazito ponosni. Komisije su evidentirale sve rezultate koji će se poslati u IRIM da bi naknadno isti bili službeno objavljeni.

Osim natjecanja, djeca su međusobno jedni drugima pomagala te tako razmjenjivala iskustva i znanja. Inicijativa je to kojom se nastoji izvan institucionalno pomoći djeci da steknu važna znanja i vještine kako bi istima konkurirala razvijenim zemljama.

Poznato je da tržište vapi za IT stručnjacima, kao i onima iz područja robotike i automatike. Vjerujemo da će ova djeca, nastave li ovim tempom, biti u budućnosti motor razvitka gospodarstva.

Nakon pozdravnog govora i završne zajedničke fotografije natjecanje je uspješno privedeno kraju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije