![MixCollage-29-Jan-2025-05-55-PM-9572](https://cdn-emedjimurje.net.hr/wp-content/uploads/MixCollage-29-Jan-2025-05-55-PM-9572-1052x696.webp)
Praćenje trendova u pripremi zdrave hrane za osobe oboljele od celijakije i sličnih bolesti postalo je ključno u suvremenoj prehrani
S obzirom na to da osobe oboljele od celijakije ne smiju konzumirati gluten, a mnoge druge slične bolesti također zahtijevaju posebnu pažnju u odabiru namirnica, važno je biti u trendu s novim saznanjima, proizvodima i metodama pripreme hrane.
Noviteti u području bezglutenske prehrane i alternative za tradicionalne sastojke omogućuju bolje probavljanje, poboljšanje nutritivnih vrijednosti obroka i bolju kvalitetu života oboljelih.
Također, trendovi poput upotrebe lokalnih, organskih i prirodnih sastojaka, kao i edukacija o sigurnim praksama pripreme, pomažu u smanjenju rizika od kontaminacije glutenom i drugih alergena, čime se osigurava zdraviji i sigurniji način prehrane.
O svemu tome slušali su budući slastičari Srednje škole Prelog na radionici koju su vodile Marija Goričanec i Samanta Purić iz Udruge oboljelih od celijakije SZ Hrvatske.
Sa svojim strukovnim nastavnikom Vladom Turekom izradili su savijaču sa sirom, slatku čašu od prosa, palačinke od heljde s nadjevom od grčkog jogurta i preljevom od borovnica, pitu od jabuka, popularni mousse od čokolade i slanutka te roladu od čokolade.