ETWINNING projekt ‘Sharing our culture with stories and games using Scratch’

U II. osnovnoj školi Čakovec završen je eTwinning projekt pod nazivom “Sharing our culture with stories and games using Scratch”. Osnovna ideja ovog projekta je na atraktivan i zabavan način uvesti učenike u svijet programiranja i pri tome podijeliti s partnerima razne informacije o našim školama, mjestima i državama u kojima živimo, povijesnim i geografskim znamenitostima naših krajeva, kulturama i običajima.

Učenici su koristili Scratch, besplatni vizualni programski jezik i razvojno okruženje za stvaranje igara, priča, animacija i drugih interaktivnih sadržaja na računalu, kako bi kreirali animirane priče kojima su predstavili svoju školu, grad, državu, kulinarske tradicije i običaje. Nakon toga, učenici su u Scratchu napravili igre u obliku kvizova i labirinta, s pitanjima čije odgovore partneri mogu pronaći u prethodno napravljenim animiranim pričama.

Autori projekta su Pedro José Das Neves Alves iz Portugala i Juan Miguel Piqueras López iz Španjolske, a ubrzo su se pridružili i partneri iz Francuske, Poljske i Turske. Iz naše škole u projektu su sudjelovali učenici 8. b razreda, polaznici izborne nastave iz informatike, pod vodstvom učiteljice informatike Ive Naranđe.

Projekt je započeo u prosincu 2016. i trajao je do lipnja 2017. Osim rada u Scratchu, učenici su koristili i MS PowerPoint za izradu prezentacija o našoj školi i Web 2.0 alate Avatar Maker i Padlet kako bi se predstavili partnerima. Animirane priče i igre objedinili smo u nekoliko Scratch studia i podijelili ih s partnerima putem TwinSpacea projekta.

Kao proširenje aktivnosti na ovom projektu, pokrenuto je eTwinning događanje pod nazivom “Scratch Day with eTwinning”. Tijekom svibnja 2017. godine diljem svijeta organizirale su se proslave 10. godišnjice Scratcha. Dan Scratcha (Scratch Day) u II. osnovnoj školi Čakovec održan je 12. svibnja 2017. na nastavi informatike. Učenici su obilježili proslavu zajedničkom fotografijom.

Scratch radionica sastojala se od izrade kvizova u Scratchu s pitanjima o povijesnim i geografskim podacima o Čakovcu i Međimurskoj županiji te o tradicionalnoj međimurskoj kuhinji. Nekoliko učenika napravilo je animirane čestitke Scratchu za rođendan i prikladno je uređen pano u informatičkoj učionici.

eTwinning događanje Scratch Day with eTwinning sastojalo se od dijeljenja slika i drugih materijala s obilježavanja Dana Scratcha putem Padleta, a sudionici su na forumu mogli razmijeniti ideje za buduće eTwinning projekte koji uključuju Scratch.

Početkom lipnja 2017. godine proveli smo evaluaciju projekta putem Google obrasca. Rezultate možete pogledati na poveznici.

Više o projektu i učeničke radove možete pogledati na mrežnim stranicama II. osnovne škole Čakovec i TwinSpaceu projekta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije