ŠKOLSTVO Vraćaju se zaključne ocjene, mijenja se i izbor ravnatelja

Zaključivanje ocjena na polugodištu, jasno definirana pravila rada pri održavanju dopunske nastave kao i točno propisani način izricanja pedagoških mjera samo su dio noviteta predviđenih izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju koji je dan u javnu raspravu.

Novim izmjenama ujedno je predviđeno i uređenje pitanja vezanih uz kurikularnu reformu osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, kao i prihvaćanja Okvira nacionalnog kurikuluma za koji će se u tijeku javne rasprave odlučiti hoće li ga donositi, odnosno prihvaćati Vlada ili sam ministar obrazovanja.

Novim je izmjenama prvi put ujedno propisana obveza da mreža školskih ustanova mora sadržavati i detaljan popis onih škola u kojima se, osim redovitih programa i posebnih programa za djecu s teškoćama u posebnim razrednim odjelima, izvode i programi za darovite učenike.

Izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju podrazumijevaju i da o broju razrednih odjela u osnovnim školama, osim ureda državne uprave, sada, odlučuju nadležni gradski uredi, odnosno osnivači škola, a regulira se i način zapošljavanja u školskim ustanovama koje sudjeluju u EU projektima u kojima su osigurana sredstva za plaće zaposlenih.

Sadržajem novih izmjena zakona konačno je precizno opisan postupak ispisivanja učenika iz jedne i upisa učenika u drugu školu, a nakon godina čekanja predviđen je i zakonski temelj za donošenje pravilnika o organizaciji i provedbi produljenog boravka u osnovnim školama.

Za srednjoškolce se prvi puta otvara mogućnost da u opravdanim slučajevima, uz suglasnost Ministarstva, srednja škola upiše učenika koji želi nastaviti srednjoškolsko obrazovanje, a prekinuo ga je prije više od dvije školske godine, kao i da učenik srednje škole u opravdanim slučajevima uz suglasnost Ministarstva može upisati isti razred i više od dva puta.

Dapače, učenicima kojima su izrečene pedagoške mjere sada je omogućeno, ako nakon dobivene “kazne” poprave ponašanje, potpuno “brisanje” izrečene mjere. Mijenja se i način na koji će se birati i ravnatelji škola. Kandidati za ravnatelje sada će u natječaju za posao, uz potrebnu dokumentaciju, morati dostaviti i program rada za mandatno razdoblje koji predstavlja školskom odboru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije