OŠ STRAHONINEC na tečaju IKT i interkulturalnosti u Portugalu

Početkom srpnja učiteljice Tamara Vidović i Snežana Nedelkovska pohađale su tečaj ‘ICT as a Tool for Intercultural and Media Education’ u malom, ribarskom gradiću Sesimbri u Portugalu. Među sudionicima tečaja bila su 32 nastavnika iz različitih europskih država (Poljska, Belgija, Francuska, Španjolska, Mađarska, Njemačka, Grčka, Finska, Hrvatska).

U sklopu tečaja sudjelovale su na zanimljivim radionicama koje su održale profesorice sa Sveučilišta iz Lisabona i Viniusa. Tako su imale priliku upoznati i isprobati različite aplikacije i alate kao što su Kahoot, Padlet, Plickers, Eclipse Crossword, Popplet…

Posjetile su Setúbal, prekrasan gradić na obali Atlantika. Tu se nalazi Microsoft škola ‘Escola secundaria D. Manuel Martins’, u kojoj je prva future classroom u Portugalu. Većinu sredstava za opremanje učionice škola je nabavila preko raznih sponzora.

Učionicu i metodologiju rada u učionici prezentirao je prof. Carlos Cunha te predstavio različite aplikacije proširene realnosti (augmented reality).

Između ostaloga istaknuo je činjenicu da učenici imaju moćnu tehnološku opremu (mobitele ili tablete) koju je šteta ne iskoristiti te da to zapravo nije stvar budućnosti već je to sadašnjost. Opremljenost učionice bila je zadivljujuća, pokretni stolovi i stolice, boje, mnoštvo tehnološke opreme i multifunkcionalnost iste.

Osim te imale su priliku posjetiti još jednu školu ‘Boa Água groupment of schools’ u mjestu Quinta do Conde. Škola vlastitim sredstvima oprema učionice tabletima, pametnim pločama i uskoro će i kod njih biti otvorena future classroom.

Kroz školu proveo nas je njezin ravnatelj, prof. Nuno Mantas. Posjetili smo knjižnicu i obogatili njihov internacionalni kutak našim Pričama iz davnine. Sudjelovale su na radionicama koje su vodili profesori sa CREF instituta u Sesimbri, Vitor Costa i Jose Maldonado.

Prva radionica na temu kulturne različitosti u obrazovanju potaknula je sve sudionike na razmišljanje o stereotipima o različitim narodima i državama. Vrlo je bitno ne dozvoliti kulturalne stereotipe u razredima nego, naprotiv, iskoristiti različitosti pojedinih kultura kako bi pokazali učenicima i razvijali tolerantnost, prihvaćanje, razumijevanje, prijateljstvo… Tijekom radionice korišten je vrlo koristan i jednostavan alat Mentimeter.

Tijekom druge radionice, profesor Jose predstavio je platformu MOODLE u kojoj se može kreirati radni prostor, postaviti slika, video, zadatke, vježbe forum za učenike koji koristeći svoje profile na platformi MOODLE mogu od kuće pristupiti zadacima i učiti.

Jedna od radionica bila je posvećena alatu LINOIT koji ima razne mogućnosti primjene u nastavi. ‘Augmented reality’ ili proširena realnost je nešto što je zasigurno zanimljivo i privlačno i učenicima i učiteljima. Alati kao što su Anatomy 4D i Elements 4D mogu se na razne načine iskoristiti u nastavi. Photo Story 3 for Windows je alat za izradu filmića pomoću slika, slično alatu MovieMaker, ali puno jednostavnije.

Pomoću alata AutoCollage moguće je kreirati kolaž od određenog broja slika. Učitelji u Portugalu mnogo koriste alat Activ Inspire – Studio za interaktivne ploče. Istražili smo mogućnosti alata. Alat QUIZIZZ iskorišten je za evaluaciju radionica. Vrlo zabavan i koristan alat!

Osim mnoštva radionica na temu IKT i interkulturalnosti imale su priliku upoznati i prirodne i kulturne i gastronomske ljepote Portugala.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije