Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
VALENTINA MARTAN Po novi val znanja u Švedsku

VALENTINA MARTAN Po novi val znanja u Švedsku

U sklopu nastavka aktivnosti Erasmus+ projekta 'Novi val znanja u našoj školi' stručna suradnica OŠ Nedelišće, Valentina Martan, mag.logoped u razdoblju od 10.-18. veljače sudjelovala je na strukturiranom tečaju 'Individualized Learning in Swedish Schools', koji se odvijao u švedskim gradovima Helsingborg i Malmö.

Cilj usavršavanja bio je upoznavanje sa švedskim obrazovnim sustavom kojeg karakterizira kultura i praksa individualiziranog poučavanja, temeljenog na uzajamnom poštovanju, povjerenju i dijeljenju odgovornosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U sklopu tečaja sudionica je svakodnevno boravila u švedskim školama te stekla brojna praktična znanja, nova poznanstva i iskustva. Osnovni principi i individualiziranog poučavanja su inkluzivnost i uvažavanju individualnih mogućnosti svakog pojedinog učenika.

Stoga se učenici i njihovo učenje prate pojedinačno, u malim koracima, s osobitim naglaskom na preuzimanje odgovornosti za vlastiti proces učenja, kao i razvijanje strategija samoregulacije učenja.

Osim upotrebe suvremenih metoda poučavanja te didaktičkih i rehabilitacijskih sredstava temeljenih na visokotehnološkim rješenjima, u švedskim se školama osobita pažnja posvećuje zdravim životnim navikama - svakodnevnom boravku na svježem zraku, tjelesnoj aktivnosti i zdravoj prehrani.

- Upravo je upoznavanje europske dimenzije obrazovanja, kao i prakse poučavanja različitih zemalja sjajna prilika za nova učenja i otvaranje novih spoznaja u osobnom i profesionalnom razvoju svakog obrazovnog djelatnika - kaže Valentina Martan.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video

Vezani članci