bravo, luna!

OŠ GORNJI MIHALJEVEC Luna Boršić s pjesmom ‘Ž kak žganica’ na 44. Smotri dječjeg kajkavskog pjesništva u Sv. Ivanu Zelini

Smotre dječjega kajkavskoga pjesništva "Dragutin Domjanić" održavaju se u Sv. Ivanu Zelini od 1971. godine

 Zadaća te tradicionalne godišnje književno-nakladničke manifestacije je poticanje sustavnog rada s pjesnički nadarenom djecom u osnovnim školama kajkavskoga govornoga područja. Na Smotri sudjeluju osnovne škole iz svih kajkavskih regija (od graničnog područja kajkavštine i čakavštine u Gorskom kotaru preko središnje Hrvatske, Zagreba, Prigorja, Zagorja, Međimurja … sve do Podravine na istoku).

Pristigle pjesme procjenjuje stručni ocjenjivački sud sastavljen od eminentnih jezikoslovaca i kajkavskih pjesnika. Članovi suda su: dr. sc. Ivo Kalinski, dr. sc. Božica Pažur i Štefica Kamenarić, dr. med.

Na već tradicionalnoj, 44. smotri dječjeg pjesništva „Mali kaj v Zelini“ ove su godine sudjelovale 73 osnovne škole iz kojih je pristiglo 365 novih pjesama kojima učenici i njihovi mentori čuvaju i njeguju kajkavsku riječ.

Luna Boršić, učenica 3. r OŠ Gornji Mihaljevec pod mentorstvom učiteljice Silvije Soldat za taj je natječaj napisala pjesmu „Ž kak žganica“. Pjesma je prema ocjeni stručnog žirija odabrana za objavljivanje u Zborniku zajedno s 80 najboljih pjesama, ali i za javno izvođenje na samoj Smotri 26.10.2024. Najbolje 24 pjesme odabrane za javnu izvedbu interpretirali su sami autori – mladi kajkavski pjesnici.

Luna je dobitnica i posebne nagrade sponzora, Zagrebačke županije, koja joj je dodijeljena na završnoj svečanosti Smotre.

U likovnom dijelu natječaja, ilustriranjem zadane pjesme sudjelovale su Luna Boršić i Klara Mikulan čiji su radovi bili izloženi na likovnoj izložbi u Dvorani „Kraluš“ Pučkog otvorenog učilišta Sv. Ivan Zelina. Ponosni smo na naše učenice koje su pokazale da vole svoju materinsku riječ, ali je znaju i pretočiti u likovni izričaj.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije