Kultura i običaji

PROSLAVA JESENI DV Belica i PO Gardinovec obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Dani kruha i zahvalnosti za plodove Zemlje u DV Belica i PO Gardinovec obilježeni su bogatim programom koji uključuje izložbe kreativnih radova i interaktivne aktivnosti

Već tradicionalno, početkom listopada u Dječjem vrtiću Belica i područnom odjelu Gardinovec obilježeni su Dani kruha i dani zahvalnosti za plodove zemlje, aktivnost koja podsjeća na važnost zahvalnosti za plodove prirode te kako trebamo cijeniti zemlju i rad ljudi koji nas hrane.

U suradnji s roditeljima, DV Belica organizirao je izložbu kreativnih radova na temu jeseni i plodova zemlje. Djeca su sa svojim obiteljima pripremila ukusne slastice i druge proizvode od jesenskih plodova, koji su upotpunili bogatu ponudu na ovoj manifestaciji. Poseban doprinos proslavi dala je skupina „Leptirići“, koja je svojim nastupom u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Belici oduševila prisutne.

Kroz različite istraživačke i stvaralačke aktivnosti, djeca su u DV Belica učila o procesu nastanka kruha – od zrna do stola. Mališani su imali priliku mijesiti tijesto, oblikovati kiflice i peciva te se upoznati s tradicionalnim alatima korištenim u obradi zemlje i pripremi kruha. Ove aktivnosti omogućile su im da na interaktivan i zabavan način usvoje važne životne lekcije o važnosti hrane, zdravoj prehrani i očuvanju okoliša.

Također, djeca su se upoznala s tradicionalnim načinima spremanja i konzerviranja jesenskih plodova, poput pravljenja zimnice i kompota. Na taj su način mališani naučili koliko je važno poštovati plodove zemlje i trud koji stoji iza svakog obroka, ali i kako se pravilno ophoditi prema kruhu te zbrinuti njegove ostatke.

Područni odjel Gardinovec također je aktivno sudjelovao u obilježavanju Dana kruha. U vrtiću su razgovarali o vrstama kruha i peciva, o procesu izrade kruha uz fotografije i edukativni video, upoznali su se sa zanimanjem pekara, učili i pjevali pjesmice te pričali priče. Izradili su likovne radove, a od plastelina i kinetičkog pijeska modelirali peciva, kolače, palačinke.. U suradnji s roditeljima, djeca su izložila svoje kreativne radove, a aktivnosti je obogatila skupina „Cvjetići“ svojim nastupom u Kapeli Srca Isusova i Srca Marijina u Gardinovcu.

Oba vrtića su pokazala kako se kroz igru i kreativne aktivnosti mogu prenijeti vrijedne poruke o važnosti zahvalnosti, zajedništva i poštovanja prema prirodi. Ove aktivnosti omogućile su djeci da razvijaju svoju maštu i kreativnost, dok su se ujedno povezali s kulturnim i narodnim običajima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije