više pristupnika

PORAŽAVAJUĆI REZULTATI Više negativnih ocjena na ispitima Državne mature u odnosu na lani

Ispitima Državne mature u prvom roku pristupilo je ukupno 29.188 učenika, ove godine prvi put u zadnjih deset nešto je više pristupnika, a više je i negativnih ocjena u odnosu na prošlu godinu, rečeno je na predstavljanju u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja

Ukupan broj pristupnika koji imaju rezultate ispod praga prolaznosti je veći nego prošle školske godine te je u gimnazijama iznosio 928, odnosno 8,7 posto (prošle godine 4 posto), a u strukovnim školama 7330, odnosno 48,5 posto (prošle godine 29,1 posto), piše Hrt.hr.

– Veći je i ukupan broj negativnih ocjena – 20.215, u usporedbi s prošlom godinom – 16.157. Značajno veći broj negativnih ocjena imali su kao i prethodnih godina učenici strukovnih škola – 14.693, gimnazija 3.287 i ostali 2.235, naveo ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović na konferenciji za novinare.

Udio ocjena “nedovoljan” u odnosu na lani bio je manji iz engleskog jezika – osnovna razina, njemačkog jezika – viša razina, iz fizike, politike i gospodarstva te geografije. Više negativnih ocjena nego prošle godine učenici su dobili iz hrvatskog jezika, matematike – viša razina, njemačkog jezika – osnovna razina, biologije, kemije, psihologije, povijesti. Jednak udio negativnih ocjena kao i lani učenici su imali iz matematike – osnovna razina, engleskog jezika – viša razina te informatike.

Broj pristupnika u gimnazije bio 10.647, u strukovne škole 15.109, a u kategoriji ostali pristupnici 3.432 te je ispitima Državne mature u prvom roku pristupilo ukupno 29.188 učenika.

– U ovoj školskoj godini zabilježen je nešto veći broj pristupnika iz kategorije ‘ostali’, dok je broj redovitih učenika podjednak prošlogodišnjemu. Ove godine prvi put u zadnjih 10 godina ima nešto više pristupnika, rekao je Filipović.

Loši rezultati iz Hrvatskog jezika

– Ove godine imali smo ukupno 22, 4 posto pristupnika koji nisu položili ispit iz Hrvatskog jezika, dok ih je prošle godine bilo 13,1 posto, rekao je Filipović. Istaknuo je i da posebno zabrinjava što je prošle godine ispod praga prolaznosti prilikom ocjenjivanja eseja bilo 7,3 posto učenika, a ove godine 17,6 posto.

– U Centru ćemo se pozabaviti detaljnijom analizom da vidimo što je razlog tako velikoj promijeni, odnosno značajno lošijim rezultatima iz hrvatskog jezika, rekao je Filipović. Odmah je objasnio da smatra da uzrok ne treba tražiti u većem broju lektira.

– Vjerojatno je dijelom to posljedica suvremenih tehnologija i načina komuniciranja naših učenika, protumačio je.

Razlozi poništenja ispita mobiteli i vulgarnost učenika

– Ove godine je bio popriličan broj pristupnika kojima su ispiti nužno poništeni na temelju pravilnika o polaganju državne mature. Zbog posjedovanja ili korištenja mobitela takvih je bilo 12, naveo je Filipović.

Istaknuo je da je osobito iznenađen razlogom radi kojeg su poništena četiri ispita – vulgarnosti.

– Ti ispiti su poništeni zbog vulgarnog sadržaja. Iz pristojnosti vam ne mogu reći kakvi su to sadržaji pisani i slikovni. Zapitao sam se što je te maturante nagnalo na takav način izražavanja. I sada iznosim samo kao tezu, a ne i kao tvrdnju da smatram da razlog treba tražiti i u neprimjerenom javnom diskursu visokopozicioniranih osoba, rekao je Filipović.

Dodao je da se nada da će se napraviti i istraživanje kako je došlo do toga da pojedini maturanti koriste jezik koji je ispod svake civilizacijske razine.


Drugi ljetni rok

Prijave za drugi rok mature trajat će od 18. do 31. srpnja. Ispiti počinju 21. kolovoza, a završavaju 6. rujna.

Prijevremeni rezultati drugog ispitnog roka bit će objavljeni 11. rujna, rok za prigovore je do 13. rujna, a konačni rezultati izaći će 18. rujna.Državnu maturu imalo je pravo pisati 29.597 pristupnika iz 27 predmeta u čiju je pripremu bio uključen 131 član stručne radne skupine.

Oko 140 tisuća ispita provodilo se u 381 srednjoj školi i šest ispitnih centara, koje je nadziralo oko 20.000 nastavnika.

Treću godinu zaredom svim maturantima su četiri mjeseca prije ispita državne mature ponuđeni probni ispiti, navodi Hrt.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije