terenska nastava

FOTO Učenici III. OŠ Čakovec posjetili Spomen dom rudarstva i farmu kravica

Učenici 4. A i 3. A s veseljem su 20.6., predzadnji dan nastave, proveli u Murskom Središću i Novakovcu - Dekanovcu

Oba razreda na nagradom natječaju Muzeja Međimurja Čakovec dobili su besplatan razgled Spomen doma rudarstava Cimper u Murskom Središću.

Njihove razrednice, Dušanka Turk i Zdenka Novak brzo su dogovorile zajedničko nagradno putovanje. Učiteljica 2.a, Klara Kunčić veoma se rado pridružila putovanju. Uz suglasnost roditelja učiteljice su upotpunile putovanje prekrasnom šetnjom Šetnicom svete Barbare uz nezaobilazan sladoled koji je godio u iznimno vrućem danu te posjetom farmi krava obitelji Murković u Novakovcu.

Bogata multimedijska postava Spomen doma Cimper i ljubazna kustosica približila im je što je to rudarstvo, rudnik, tko je rudar i kakav je život imao. Pozorno su slušali o povijesti rudarstava u Međimurju, teškom životu rudara i tragediji koja ih je zadesila na poslu. Danas je prava rijetkost vidjeti pravu, živu kravicu. Zato je oduševljenje učenika bilo ogromno kad su na farmi obitelji Murković u Novakovcu vidjeli odjednom 300 i više  kravica.

Iznimno ljubazni domaćini razveselili su se posjetu djece i rado im pokazali svaki kutak svoje velike farme. Ali jedan događaj učenici će pamtiti čitav život. Imali su priliku prisustvovati rođenju male kravice, telića.  Kravica je otelila malu telićku. Djeci, najvećim ljubiteljima životinja, rađanje novog života bila je neizmjerna radost. Oduševljenje djece je bilo neopisivo.

Vlasnici su zamolili djecu da joj daju ime i to koje počinje s početnim slovom majčinog imena. Ella je postala mali ljubimac u srcima 4.a i 3.a. Pozdravili su je pjesmom Sretan rođendan i Danas nam je divan dan, našoj Elli rođendan te je s mladim farmerom Dominikom Murkovićem odvezli u prostor za „kravice bebe“.

Mali posjetitelji rado su pili kravlje mlijeko, a naravno uživali i u poslasticama koje su im pripremili domaćini. Zahvaljujemo obitelji Murković, gospođama Danijeli i Veri, gospodinu Josipu i Ivici te njihovim djelatnicima na nezaboravnom iskustvu, nesebičnom i srdačnom gostoprimstvu. Upoznavajući život farmera učenici su naučili da treba puno rada, truda i odricanja da mlijeko dođe u tetrapak koji nas čeka u dućanu jer za kravice treba brinuti i po danu i po noći, i radni dan i na blagdan.

Učenici osmišljavaju nove uratke za natječaj u MMČ-a jer možda opet osvoje nagradu i vrate se za godinu dana maloj Elli čestitati 1. rođendan. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije