zajedno kampirali

KAMP U DUHU Djeca na Matulovom gruntu učila o prirodi uz zabavu i kampiranje

Učiteljica Sanja Drakulić iz OŠ Orehovica nesebično je dijelila savjete kako učvrstiti šator, a učenici su vlastitim snagama podigli svoje privremene 'kućice'

Posljednja zajednička aktivnost i kruna ovogodišnjih aktivnosti bio je Kamp Zajednice škola na Matulovu gruntu u kojem su sudjelovale učiteljice-koordinatorice i učenici iz šest škola sudionica (OŠ Mursko Središće, OŠ Domašinec, OŠ Hodošan, OŠ Donja Dubrava, OŠ Orehovica i OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica).

Lokacija Kampa u duhu je teme aktivnosti koje su se provodile tijekom školske godine 2023./2024. Važnost livada i očuvanje oprašivača isticali smo kroz postavljanje hotela za kukce i edukacije u svakoj školi članici te poticanje na mozaičnu košnju. Međunarodni projekt crtanja u kojem su sudjelovale i škole iz susjednih zemalja, Slovenije, Austrije i Mađarske, bio je usmjeren na bioraznolikost livada, a svi radovi prikazani su u zajedničkoj knjižici koju možete vidjeti OVDJE.

Filmski ugođaj

Možemo li i druge godine na kamp? – bilo je pitanje mnogih učenika nakon drugog dana kampiranja na Matulovu gruntu. Druženje je započelo u petak sa zajedničkim ručkom kako bismo imali dovoljno snage za postavljanje šatora. Učiteljica Sanja Drakulić iz OŠ Orehovica nesebično je dijelila savjete kako učvrstiti šator, a učenici su vlastitim snagama podigli svoje privremene „kućice“. Večer je protekla u pisanju i čitanju scary stories uz pečenje sljezovih kolačića, a vodio ju je učitelj engleskog jezika, Denis Kirić iz OŠ Hodošan.

Ugođaj je bio zaista filmski! Posebno uzbuđenje izazvao je tim HGSS-a Međimurske županije koji su s učenicima u šumi izveli pokaznu vježbu spašavanja unesrećenog. Učenici su se uživjeli u akciju i zahvalili članovima HGSS-a što tako predano i nesebično riskiraju svoje živote da bi spašavali potrebite iz raznih situacija.

Poučna šetnja

Sljedeće jutro započeli smo tjelovježbom kako bismo se zagrijali za šetnju zaštićenim Natura 2000 područjem. Cilj šetnje bio je naučiti što su invazivne strane vrste, kako one ugrožavaju krajobraznu bioraznolikost te njihova prijava putem aplikacije Invazivne vrste u Hrvatskoj. Za to vrijeme, ravnatelj OŠ Hodošan, Damir Kovačić, pripremao je ručak za sve sudionike. Naglasio je i radost iščekivanja početka Kampa:

– Djeca su jedva su čekala da dođe taj dan početka kampa. Sve je odlično organizirano, i to je dobro iskustvo kako za učenike, tako i za škole. Sve skupa je to jedna dobra priča. Djeca će imati lijepe uspomene. Nadam se da će i ubuduće biti u planu slične aktivnosti u suradnji s Javnom ustanovom Međimurska priroda. I mi ćemo kao škola dati maksimalnu potporu tim aktivnostima.

Stručni skup

Dvodnevno druženje završili smo Stručnim skupom Zajednice škola. Prisjetili smo se svih aktivnosti koje smo proveli i time naučili nove generacije o važnosti prirode i njenom očuvanju. Učenici su istaknuli zajednički izlet na Papuk, planinarenje po Štrigovskoj kružnoj ruti te mnoge pojedinačne aktivnosti koje su samostalno proveli u svojoj školi poput sadnje gredica za oprašivače i slično.

Ovim putem zahvaljujemo glavnoj koordinatorici Kristini Vrabec, ali i svim ostalim mentorima; Jasminki Jagečić Žerjav, Milici Lisjak-Novak, Danijeli Sabol, Heleni Turk, Mateji Čerepinko i Tomislavu Vrbancu, te ravnateljima škola koji podržavaju aktivnosti Zajednice škola.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije