PROMICANJE KULTURE ČITANJA

FOTO Završena 15. sezona Nacionalnog projekta ‘Čitanjem do zvijezda’

Završnica 15. sezone Nacionalnog projekta za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja „Čitanjem do zvijezda“

Završena je još jedna, 15. po redu, sezona Nacionalnog projekta za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja „Čitanjem do zvijezda“.

I ove se godine u projekt uključilo više od 1500 učenika i mentora iz 220 osnovnih i 35 srednjih škola diljem Republike Hrvatske te škola u Vojvodini u Republici Srbiji, koje pohađaju učenici pripadnici hrvatske nacionalne manjine.

Podsjetimo, tema ovogodišnjeg natjecanja bila je „Čitam, gledam, razgovaram“, a učenici osnovnih i srednjih škola čitali su sljedeće naslove:

Trči, ne čekaj me / Bojana Meandžija, Moja baka je zmaj / Melita Rundek, Zeleni pas / Nada Mihelčić (osnovne škole), Djevojka iz močvare / Delia Owens, Kako se sprijateljiti s tamom / Kathleen Glasgow
Ponoćni klub / Christopher Pike (srednje škole).

Završno natjecanje održano je 10. svibnja 2024. godine u Čakovcu, a domaćini natjecanja već tradicionalno su bili III. OŠ Čakovec, Srednja škola Čakovec te Graditeljska škola Čakovec.

Plasman na nacionalnu razinu ostvarile su najbolje ekipe sa županijske razine natjecanja, odnosno 42 osnovne škole u kategoriji kviza znanja te 19 njih u kategoriji kreativnog uratka, a isto toliko škola svoje radove predstavilo je u revijalnom dijelu. Iz srednjoškolskih ustanova nacionalnoj razini natjecanja odazvalo se 57 učenika iz 19 škola u kategoriji kviza znanja i 6 škola u kategoriji kreativnog uratka.

Svi oni, zajedno sa svojim mentorima, dali su sve od sebe da ostvare što bolji plasman na nacionalnoj razini. Ove su godine čak dvije osnovne škole ostvarile najbolji plasman u kategoriji kviza znanja, a to su bile OŠ Dugopolje i OŠ Ljubljanica, drugoplasirani su bili učenici OŠ fra Pavle Vučkovića iz Sinja, a trećeplasirani učenici iz OŠ „Matija Gubec“, Cernik.

U kategoriji kreativnog uratka najbolja je među osnovnoškolcima bila učenica iz OŠ „Stjepan Radić“ Božjakovina, druga je bila učenica iz III. OŠ Čakovec, dok je trećeplasirani u ovoj kategoriji bio učenik iz OŠ Vrgorac. U kategoriji kviza znanja najbolje znanje o pročitanim književnim djelima među srednjoškolcima pokazale su učenice V. gimnazije iz Zagreba, drugoplasirani su bili učenici iz Srednje škole Tina Ujevića iz Kutine, a treće učenice iz Gimnazije Karlovac.

U kreativnom uratku najbolja je bila učenica Gimnazije Bjelovar, drugoplasirani učenik iz Gimnazije Sisak, a trećeplasirana učenica iz Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka.

Dodajmo i to kako su učenici u vremenu kada su se ispravljali ispiti mogli razgledali naš Grad Čakovec te prisustvovati književnom susretu s jednom od autorica knjiga koje su osnovnoškolci čitali u ovoj sezoni – Bojanom Meandžijom.

Književni susret vodile su Ana Gregur i Antonia Martinković, učenice 2. razreda Srednje škole Prelog, a pripremale su ih profesorica Hrvatskog jezika Melita Pesek i školska knjižničarka Nataša Sakač.

Iskrene čestitke nagrađenima i velika hvala svim učenicima i njihovim mentorima koji su sudjelovanjem u natjecanju „Čitanjem do zvijezda“ podržali ovaj projekt i dali nam vjetar u leđa za još bolju i još uspješniju novu sezonu!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije