INSPIRATIVNO PUTOVANJE

MALA SUBOTICA Učenici i učitelji sudjelovali na Erasmus+ projektu i posjetili otok Arubu

Učenici i učitelji OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica sudjelovali su u iznimno inspirativnom Erasmus+ projektu pod nazivom "Deplastify the Planet" na predivnom otoku Arubi

Ovaj mali otok u Karibima dom je toplih i gostoljubivih ljudi.

U školi Colegio Arubano realizirali smo zanimljive radionice s ostalim partnerskim školama iz Portugala, Španjolske, Austrije i Belgije. Projekt je okupio pet naših učenika: David Držanić, Grga Brnadić, Abel Baranašić, Jakov Zadravec i Nina Šegović, zajedno s glavnom koordinatoricom projekta, učiteljicom Manuelom Stričak i učiteljicom Dorom Puklek

– Naša avantura započela je radosnim dolaskom na Arubu na petu razmjenu učenika. Drugi dan u Arubi počeo je toplim dočekom u školi Colegio Arubano. Učenici su imali priliku čuti inspirativan govor premijerke Arube, ističući važnost obrazovanja i ulogu mladih u budućnosti zemlje, istaknuli su iz OŠ Tomislava Goričanca.

Domaćini su nam predstavili program razmjene i školu, a razgledavanje škole otkrilo je njezinu jedinstvenu arhitekturu i kulturno bogatstvo. Niz prezentacija različitih škola obilježio je dan, posebno prezentacija učenika Colegio Arubano škole koji su demonstrirali svoje inovacije u smanjenju upotrebe plastike, pokazujući snažnu predanost ekološkoj održivosti. Dan je završio zabavnim igrama upoznavanja za sve učenike na prekrasnoj plaži Surfside te posjetom Bon Bini festivalu u Fort Zoutmanu. 

Treći dan obuhvatio je radionicu o marketingu stripa koji će učenici objaviti i predavanje o održivosti organizacije Zero Waste Aruba. Učenici su se aktivno uključili u kviz i analizu mikroplastike. Četvrti dan učenici su posjetili San Nicolas Art District i brojne kulturne znamenitosti otoka. Istražili smo živahnu četvrt umjetnosti San Nicolas te krenuli u kulturnu turneju oko otoka u uzbudljivim džipovima. 

Naša avantura uključivala je posjete nevjerojatnim prirodnim i kulturnim znamenitostima Arube (Casibari Rock formacije, Ankar, Ayo, Bushiribana, Casibari, Hoolnerg, the Lighthouse, i Eagle Beach). Uživali smo na plaži Eagle Beach, koja je među tri najljepše na svijetu. Peti dan bio je posvećen čišćenju plaže i analizi mikroplastike, što je pružilo vrijedne uvide u onečišćenje plastikom i njegov utjecaj na okoliš.

Počeli smo rano ujutro na prekrasnoj plaži Arashi, prikupljajući uzorke pijeska koje smo kasnije analizirali mikroskopom u laboratoriju škole. Sudjelovali smo u Beach Party zabavi na plaži Arashi gdje su učenici uz zabavu naučili kako se otpad prikuplja, sortira i čisti. 

Šestog dana učenici su sudjelovali u nizu aktivnosti, uključujući pješačenje prirodom u Nacionalnom parku Arikok, radionicu o marketingu i posjet tvornici aloe vere. Večer je obilježila živahna svjetlosna parada Aruba Lightning Parade. Na posljednji dan organizirana je diseminacijska svečanost na kojoj su sudionici izrazili zahvalnost svima koji su sudjelovali u projektu. 

Koordinatori projekta iz Arube dodijelili su certifikate svim učenicima i učiteljima te izrazili zahvalnost svima koji su doprinijeli uspjehu projekta. Ponosni smo na naše učenike i zahvalni timu iz Arube na nezaboravnom iskustvu, na predivnim trenutcima koje smo podijelili te na činjenici da su ovu avanturu učinili nezaboravnom. Imali smo priliku zajedno razmijeniti ideje, znanje i inovacije.

Entuzijazam i povezanost svih učenika bili su inspiracija te se nadamo nastavku suradnje i dijeljenju znanja i ideja u budućnosti, zaključili su.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije