OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica

NA NASTAVI DOMAĆINSTVA Učenici iz Male Subotice obilježili Tjedan školskog doručka

Doručak najvažniji obrok u danu

U razdoblju od 10. do 14. listopada na nastavi domaćinstva
učenici OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica su raznim aktivnostima
obilježili Svjetski dan hrane te Tjedan školskog doručka u sklopu
projekta Živjeti zdravo. Glavni cilj svih aktivnosti koje smo
provodili je bio da se među učenicima podigne svijest o važnosti
nutritivno bogatog doručka.

>> Tjedan školskog doručka u OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica

Najprije smo otkrili da je doručak najvažniji obrok u danu.
Istraživanja su pokazala da su djeca koja doručkuju:

– uspješnija u čitanju i matematici,
– imaju bolje rezultate na testovima znanja,
– imaju bolju koncentraciju i pamćenje te
– održavaju zdravu tjelesnu masu.

Zatim smo naučili da hrana u koju spada voće i povrće, orašasti
plodovi i sjemenke, riba, jaja, meso, mahunarke, cjelovite
žitarice, kakao i voda može značajno utjecati na funkcije našeg
mozga. Naš mozak je najgladniji organ u tijelu. Ako preskačemo
doručak (što čini svaki treći učenik) velika je vjerojatnost da
ćemo se osjećati umorno i imati poteškoća s koncentracijom. Dobar
doručak podiže šećer u krvi na zdravu razinu i osigurava hranu za
mozak i za tijelo.

Nedostatak vode ili dehidracija može izazvati umor, glavobolju,
nedostatak koncentracije i smanjenu mentalnu sposobnost. Također
smo naučili da preskakanje doručka ili konzumiranje doručka
bogatog šećerom, solju i masnoćama, može imati štetan utjecaj na
mozak. Takva hrana su pekarski proizvodi s puno masti i šećera,
slane grickalice, slatkiši, gazirana i negazirana slatka pića te
fast food (brza hrana).
Pripremili smo i kušali nutritivno bogat i zdrav doručak.
Koristili smo jogurt, mlijeko, zobene pahuljice, mljevene
sjemenke lana, suncokreta, sezama, orašaste plodove, sušeno i
svježe voće, med, cimet i crnu čokoladu te dobili dvije različite
vrste kaša.

Upoznali smo jedan tradicionalni doručak naših baka i djedova.
Naša teta kuharica, pokazala nam je kako se priprema “šulenka na
mlijeku” koju smo zatim pojeli.
Svakog dana od ponedjeljka do petka provodili smo aktivnost
vaganja nepojedene užine. Vaga je nažalost pokazala da se najviše
baca nutritivno zdrava užina u obliku variva. Našim primjerom
želimo potaknuti i ostale učenike da s vremenom pobude svijest o
važnosti zdrave prehrane. (Jasminka Drabić)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije