U ZLATARU

SVE ODUŠEVILI Međimurski osnovci na Danima kajkavske riječi

Učenice Nikol Klobučarić i Ema Krčmar, uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a pod vodstvom Siniše Leopolda, izvele su popevku "Krila"

U zagorskome gradiću Zlataru, deset kilometara udaljenome od nacionalnoga marijanskog svetišta Marije Bistrice, već 53 godine održava se manifestacija Dani kajkavske riječi. Okosnicu desetodnevne manifestacije čine tri dječje priredbe.

Najstarija je dječja likovna izložba “Čovjek čovjeku”, pokrenuta još početkom šezdesetih godina 20-tog stoljeća u zlatarskoj Osnovnoj školi Ante Kovačića. S osnivanjem Dana kajkavske riječi uvrštena je u program, kao oblik njegovanja likovnog stvaralaštva među učenicima osnovnih škola. U predvorju zlatarske OŠ  1. listopada otvorena je izložba odabranih radova. 

Izložena su 83 rada 81 autora iz 28 škola, u odabiru likovne pedagoginje Ane-Marije Smoljanec iz Križevaca i Tanje Rod iz Zlatara. U ime pokrovitelja, Školske knjige, nagrađeno je sedam najuspješnijih učenika, među kojima  su i Tea Dodlek, učenica drugoga razreda OŠ Tomaša Goričanca  Mala Subotica i Anamarija Toplek, učenica četvrtoga razreda OŠ “Petar Zrinski” Šenkovec. Valja naglasiti kako su za izložbu odabrani radovi učenika iz 29 osnovnih škola  od kojih je deset iz Međimurske županije.   

Na natječaj za  53. Zbor malih pjesnika  pristigla su 273 rada iz 44 osnovne škole iz Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Primorsko goranske i Zagrebačke županije, te Grada Zagreba. Iz Međimurske županije sudionici su bili učenici OŠ Domašinec, Šenkovec, Mala Subotica, Gornji Mihaljevec, Macinec, Ivanovec,Sveti Martin na Muri i Područna škola Mačkovec. Drugu nagradu prosudbenog povjerenstva dobila je Tesa Balog, učenica trećega razreda  OŠ T. Goričanca Mala Subotica za stihove “Cvetekova sreča”,a nagradu organizatora učenica sedmoga razreda Helena Perhoč iz OŠ Domašinec, za stihove “Međimurska popevka”.

Kao i svake godine i ovogodišnji recital prati zbornik, u kojemu su objavljeni odabrani radovi. Najveću pozornost publike uvijek privlači Festival dječje kajkavske popevke, dvije godine mlađi od same manifestacije. Specifičan je po tome što učenici izvode popevke koje su skladali uz pomoć svojih učitelja glazbene kulture, a uglazbljuju stihove svojih vršnjaka izvedene na Zboru malih pjesnika. Od 17 ovogodišnjih sudionika,  sudjelovala je samo jedna škola iz Međimurske županije, OŠ Orehovica.

Učenice Nikol Klobučarić i Ema Krčmar, uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a pod vodstvom Siniše Leopolda, izvele  su popevku “Krila”, a Nikol je i autorica stihova, koje su učenici uglazbili uz pomoć svojega učitelja Zlatka Bacingera. kao gost večeri nastupio je međimurski pjevač Bojan Jambrošić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije