Studijsko putovanje u Francusku

SREDNJA ŠKOLA PRELOG Pariško iskustvo ravnatelja Tomislava Gregura

Projekt ReCeZa – Regionalni centar Zabok koji traje od 2020. godine i u kojem je Srednja škola Prelog jedan od partnera do kraja ove kalendarske godine bit će završen.

U okviru projekta održan je cijeli niz domaćih i inozemnih
edukacija kako za učenike, tako i za nastavnike. Posljednja
edukacija realizirana je prošlog tjedna, od 13. do 18. studenog u
francuskoj prijestolnici – Parizu. 

>> SREDNJA ŠKOLA PRELOG Pariško iskustvo ravnatelja Tomislava Gregura

Kad pomislimo na najbolje kuhinje svijeta, među prvima koja
većini padne na pamet, francuska je kuhinja. Usklađivanje okusa,
mirisa, tehnika izrade i besprijekornog serviranja hrane,
upotpunjene u pravilu finim vinima, odlika je koju francuski
kuhari njeguju stoljećima.

Koliko su u tome uspješni, najbolje potvrđuje činjenica da je
njihova cjelokupna gastronomija uvrštena na UNESCO-ov popis
svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Dio šarma, ljepote, sklada i finoće francuske enogastronomije
imao je prilike iskusiti i Tomislav Gregur,
ravnatelj Srednje škole Prelog koji je na ovom studijskom
putovanju bio zajedno s partnerima iz Srednje škole Zabok,
Gospodarske škole Varaždin i Turističko– ugostiteljske i
prehrambene škole Bjelovar.

U okviru putovanja posjetili su Ecole Ducasse – Paris Studio,
instituciju u kojoj su učenje, razmjena znanja i kreiranje novih
gastronomskih trendova temeljni postulati.

Osnivač škole je Alain Ducasse, jedan od
najnagrađivanijih kuhara na svijetu, koji trenutno vodi tri
restorana od kojih svaki ima tri Michelinove zvjezdice; u Monaku,
Parizu i Londonu.

Školu kontinuirano pohađa preko tisuću polaznika iz cijeloga
svijeta koji uče “male tajne velikih kuhara”. Gosti iz Hrvatske,
među kojima i ravnatelj T. Gregur razgledali su cijelu školu,
informirali se o filozofiji i konceptu njena poslovanja te prošli
kroz jednu praktičnu radionicu.

Posjetili su i Le Cordon Bleu, svjetski poznatu obrazovnu
instituciju za pružanje najviše razine kulinarskih i
ugostiteljskih poduka. Tamo su imali priliku prisustvovati
radionici slavnog pastry chefa Emanuela
Martelli
koji ih je podučio tajnama tehnike pripreme
macarona, luksuznih francuskih kolačića izrađenih od bjelanjaka,
šećera, bademovog brašna i prehrambenih boja.

Bili su i u regiji Loire u posjeti vinarijama Caves Ambacia te
Domaine Dutertre, a potom i u regiji Champagne gdje su razgledali
svjetski poznate vinarije za proizvodnju šampanjca;
Moet&Chandon i Champagne Charles Mignon.

U okviru posjeta razgledali su i neke od najvećih turističkih
atrakcija Pariza poput Eiffelovog tornja i muzeja Louvre.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije