Srca punih ponosa i zadovoljstva bila je ekipa Srednje škole Prelog koja se u subotu 11. studenog vratila iz Vilniusa, glavnog grada Litve gdje je sudjelovala na petodnevnom međunarodnom natjecanju u okviru 36. AEHT-a (Europskog udruženja hotelsko – turističkih škola)
Na ovogodišnjem AEHT-u održanom pod motom “Radosna kreativnost”
bilo je preko 800 sudionika iz 24 države.
Borba za medalje odvijala se u 12 ugostiteljsko – turističkih
disciplina. Natjecanje je timskog karaktera, s time da u paru ili
trojcu nikako ne smiju biti dva kandidata iz iste države.
Službeni jezik u svim disciplinama je engleski, pa je kod odabira
učenika koji će ići na natjecanje dobro poznavanje tog jezika
jedan od ključnih kriterija. Uz to važan je i cijeli niz drugih
kvaliteta, na prvom mjestu izvrsno poznavanje struke, ali i
upornost, smirenost, fokusiranost, smisao za timski rad i volja
za dugotrajnim i detaljnim uvježbavanjem tjednima prije
natjecanja.
Srednja škola Prelog ove je godine imala tri izvrsne predstavnice
i to Gloriju Levačić-Tkalec u disciplini Front
Office (Poslovanje recepcije hotela), Emu Krnjak
u disciplini Coctail (Kokteli) te Helenu Veseli
u disciplinama Decathlon (Kuharski desetoboj) i Food carving
(rezbarenje hrane).
Evo što one kažu:
“Za disciplinu Poslovanje recepcije hotela počela sam se
pripremati s mentoricom nastavnicom Sanjom
Kovačić u srpnju ove godine. Trebalo je naučiti
kompletnu ponudu zadanog hotela Ibis Vilnius Centre koji se
nalazi u središtu Vilniusa, naučiti što više o turističkoj ponudi
tog grada, prometnoj povezanosti i drugim specifičnostima. Uz to
valjalo je izvježbati primanje gosta, rješavanje eventualnih
problemskih situacija i zahtjeva gosta tijekom njegova boravka u
hotelu, pravilno komuniciranje uživo i putem telefona, pisanje
poslovnog pisma, izrade hotelskog računa, naplate, odjave i
ispraćaja gosta iz hotela. Kako ja pohađam THK usmjerenje i
Recepcijsko poslovanje učim u 4.razredu koji sam ovog rujna tek
upisala kompletno cjelogodišnje gradivo tog nastavnog predmeta
učila sam unaprijed. Bilo je izazovno, ali i zanimljivo.
U Litvi sam nastupila u paru s učenikom Lennijem
Haagom koji dolazi iz jedne turističke škole u
Luksemburgu. Sudac nam je prije natjecanja objasnio da je jako
važno raditi timski, a kako se timovi formiraju dan prije
nastupa, trebalo je u jedno popodne timski se pripremiti,
dogovoriti podjelu posla, međusobnu komunikaciju i još puno
drugih detalja.
Kolega Lenny i ja dobro smo “kliknuli od prve”, a da smo dobivene
zadatke dobro odradili potvrdili su nam suci i publika koja nas
je nagradila velikim pljeskom – kaže maturantica hotelijerka
Gloria Levačić Tkalec kojoj je ovo bilo prvo
natjecanje, baš kao i hotelijerki iz 3. razreda Emi
Krnjak koja kaže:
“Moj mentor nastavnik Goran Žižek i ja također smo s pripremama
počeli još ljetos. Prijavili smo nastup u disciplini Kokteli za
što je potrebno imati dobro izvježbanu ruku, brzinu, ali i
smirenost, te kao i u svim disciplinama konstantni smiješak “od
uha do uha”. Iako se to sve skupa ne čini komplicirano, zapravo
je prilično zahtjevno. Dobili smo popis 20-tak koktela čije
sastave je trebalo u potpunosti naučiti napamet i izvježbati
njihovu izradu. Uz to je trebalo osmisliti i jedan koktel po
vlastitoj recepturi. Vježbali smo stvarno puno, pogotovo zadnjih
tjedana pred natjecanje. U Litvi mi je partner bio Thomas Jack
Tonna s Malte koji odlično govorio engleski jezik i izvrstan je
barmen.
Nastupali smo dva dana: prvi dan radili smo po zadanim
recepturama koktele White Lady i Whiskey Sour, a drugi dan u tzv.
“slobodnom stilu” napravili smo vlastitu kreaciju koktela naziva
“Sweet devil”. Oboje smo bili jako zadovoljni nastupom jer smo
sve koktele dobro izradili, a uz to smo uspjeli i ostaviti dobar
dojam na publiku koja nas je pratila s velikim zanimanjem. Sve
zajedno za mene je to bilo odlično iskustvo, puno sam toga
naučila, upoznala nove prijatelje, vidjela kako to rade drugi i
zaključila da smo mi u SŠ Prelog jednako dobri kao i ostali
diljem Europe.”
Maturantica kuharica Helena Veseli nastupila je
u čak dvije discipline o čemu kaže: “S mentorom nastavnikom
Krunoslavom Tilošancem odlučila sam natjecati se
u disciplini Decathlon koju mnogi smatraju najkompliciranijom jer
se sastoji od deset kulinarskih komponenti koje treba napraviti
unutar dva sunčana sata, pri čemu su neke namirnice unaprijed
poznate, a neke se na licu mjesta vade iz “košarice izazova”.
U Litvi sam bila u timu s natjecateljem Benasom Neimantasom iz
Litve i Ajanom Pockelom iz Belgije. Radili smo tradicionalno
litavsko jelo Švilpikai od krumpirovog tijesta s dodatkom mrkve i
umakom od vrganja, janjeće kotlete, holandski umak sa sitno
nasjeckanim peršinom, pesto od začinskog bilja, sporo kuhanu
mrkvu i zapečeni krumpir. Izradili smo i krekere od jabuke.
Kao tim dobro smo komunicirali i surađivali i sve na vrijeme
iznijeli pred suce. Sve je prošlo odlično, stekla sam puno novih
znanja, a posebno me se dojmio glavni sudac koji je bio izuzetno
susretljiv i prije i tijekom natjecanja, bodrio nas, dizao
motivaciju i dobronamjerno savjetovao.”
Ove godine AEHT je uveo i novu disciplinu Rezbarenje hrane, u
koju se Helena Veseli također hrabro upustila: “Rezbarenje voća i
povrća jako mi je interesantno jer daje mogućnost za dodatnu
kulinarsku kreativnost, a kako je moj mentor K. Tilošanec u tome
izvrstan, imala sam prilike od njega puno naučiti. U toj
disciplini nastupila sam u Litvi sama. Rezbarili smo dinju, od
koje sam napravila cvijet. Sveukupno gledajući jako sam sretna
što mi se pružila prilika za odlazak na ovo natjecanje koje me na
osobnoj i profesionalnoj razini veoma obogatilo.” – zaključuje
Helena.
Dobrim nastupima usprkos ove godine SŠP nije dobio ni jednu
medalju, no to ih ni malo nije obeshrabrilo, štoviše ponosni su
na svoje nastupe, o čemu ravnatelj Tomislav Gregur koji je
zajedno s učenicama i mentorima bio u Litvi kaže: “Iznimno sam
ponosan na sve što su SŠP-ovci pokazali. Na AEHT dolaze najbolji
učenici iz cijele Europe, neki i iz škola koje imaju preko tisuću
polaznika. Stajali smo im ravnopravno “uz bok”, pokazavši da ni u
čemu nismo slabiji od njih.
Sve tri učenice izvrsno su prezentirale i našu školu i Hrvatsku,
pokazale da znaju struku, da su kreativne, profesionalne i timski
igrači te se odlično snalaze u međunarodnom okruženju. Na
otvorenju manifestacije predsjednica AEHT-a Ana Paula Pais
istaknula je da se ovdje učenici ne natječu samo protiv drugih,
već i protiv sebe, onakvih kakvi su jučer bili. Mislim da su naše
predstavnice u tome u potpunosti uspjele.”
Odlazak na ovogodišnju AEHT-u Srednjoj školi Prelog financijski
je omogućen iz projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok, u kojem
su škola partner.