Još jednu mogućnost za sjajnu stručnu edukaciju i to u Španjolskoj dobilo je troje naših nastavnika iz Aktiva ugostiteljstva
Nastavnice kuharstva Slađana Herman i
Anica Naranđa te nastavnik ugostiteljskog
posluživanja Zoran Tomašić boravili su od 7. do
11. listopada 2023. godine u San Sebastianu, gradu smještenom u
regiji Baskiji, na sjeveru Kraljevine Španjolske.
Cilj boravka bio je stjecanje novih znanja i vještina koje će
koristiti u svom profesionalnom radu s učenicima.
Stručno studijsko putovanje organizirano je i financijski
omogućeno u okviru projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok, a
uključivalo je niz aktivnosti kroz koje su se mogli uvjeriti da
Španjolci uistinu znaju što je dobra kuhinja, te da San Sebastian
s pravom nosi titulu jednog od gradova s najboljom hranom na
svijetu.
Zajedno s ostalim nastavnicima iz škola i fakulteta uključenih u
projekt ReCeZa sudjelovali su u prezentaciji rada restorana
Amelia by Paulo Airaudo u kojem se sva jela spravljaju od svježih
namirnica malih lokalnih proizvođača, s naglaskom na
visokokvalitetnoj ribi i plodovima mora, kombinirajući pritom
tradicionalnu baskijsku gastronomiju s internacionalnom.
Kroz menu od čak 13 sljedova i sami su se mogli uvjeriti zašto
ovaj prestižni restoran ima dvije Michelinove zvjezdice.
Posjetili su ondje i Baskijski kulinarski centar, jedan od
najpoznatijih i najinovativnijih u svijetu, osnovan 2009. godine
sa svrhom obrazovanja, istraživanja, inovacije i promicanja
gastronomije.
Ovaj je centar dio Fakulteta gastronomskih znanosti pri
Sveučilištu Mondragon i Centra za inovacije i istraživanja, BBC
inovation. Osim što su naši nastavnici obišli tu uglednu
instituciju, sudjelovali su i na predavanju profesora Davida
Mora, čovjeka koji slovi za jednog od 150 najutjecajnijih
profesionalaca u španjolskom turizmu, a u Baskijskom kulinarskom
centru trenutno je koordinator magistarskog studija Gastronomije.
Bili su potom na kongresu Gastronomike, na kojem se okupljaju
kuhari iz cijelog svijeta da bi podijelili i razmijenili znanja i
najnovija postignuća u tradicionalnoj i finoj kuhinji. Prošli su
i radionice tamošnjih poznatih chefova s Michelinovim
zvjezdicama. Kongres uključuje i ekskluzivne degustacije vina,
sajam delicija te natjecanje u pripremi jela “od uličnih zalogaja
do restoranskih delicija”. Natjecatelje ocjenjuje stručna
publika, pa su tako priliku za ocjenjivanje imali i naši
predstavnici.
Puno aktivnosti u nekoliko dana, no kako su naši nastavnici
iskusni profesionalci, brzo su se snašli i zapratili sve što se
oko njih događalo i što im se u ovom španjolskoj “prijestolnici
hrane” nudilo.
Napisala: