ERASMUS

SREDNJA ŠKOLA PRELOG Nizozemski kuhar i vlasnik restorana sa Zelenom zvjezdicom Micheline održao radionice

Posebno je sve sudionike oduševilo glavno jelo ćevapčići od leće, cikla u lisnatome tijestu i pileći batak punjen krvavicama

Erasmus + projekt i razmjena iskustava u Srednjoj školi Prelog
približava se desetoj obljetnici i ljestvica kvalitete rada Škole
svakom godinom postavlja se sve više.

>> Srednja škola Prelog

Povodom Dana Erasmusa i obilježavanja Svjetskog dana kuhara u
školu smo pozvali stručnjaka (invited expert) koji je održao
dvije kuharske radionice, jednu za učenike 2. razreda smjera
kuhar te za sve strukovne učitelje iz područja kuharstva i
ugostiteljskog posluživanja.

Naš gost bio je Jean Thoma, vlasnik restorana
“Biologisch restaurant Aan Sjuuteeänjd” u Nizozemskoj koji je
nositelj Michelinove zelene zvjezdice. Restorani koji su
odlikovani spomenutom zvjezdicom “preuzeli su odgovornost u
očuvanju resursa i biološke raznolikosti, suzbijanju bacanja
hrane i smanjenju upotrebe neobnovljivih izvora energije”.
Odličje je uvedeno 2021. godine, a u Hrvatskoj se svega tri
restorana može njime pohvaliti. Jean Thoma je sa sobom doveo
dvoje bliskih prijatelja, također zaljubljenike u kulinarstvo, a
s jednim od njih škola je već surađivala. Ignace Smets vlasnik je
restorana i hotela Aulnenhof u Nizozemskoj gdje su dva učenika i
stručni učitelj Vlado Bogomolec tijekom ljeta
bili na mobilnosti te Guiseppe Lamorgese,
umirovljeni kuhar iz Nizozemske.

Zajedno su pripremali razne delicije koje počivaju na ideji
lokalnog porijekla hrane i principima smanjenja otpada. Posebno
je sve sudionike oduševilo glavno jelo ćevapčići od leće, cikla u
lisnatome tijestu i pileći batak punjen krvavicama, dok je za
desert bila poslužena neobična poslastica brownie od crnog graha
bez čokolade i sladoledom od pastrnjaka. Stručni učitelji imali
su prilike razmijeniti ideje i iskustva, naučiti pokoji novi trik
i inspirirati se novim okusima te sklapati poznanstva za buduće
suradnje, a gosti škole slobodno vrijeme proveli su
razgledavanjem Međimurja, a prije svega kušanjem kulinarskih
delicija.

Kažu da sve lijepe i važne emocije idu kroz želudac. Tako je bilo
i tijekom još jedne naše međunarodne suradnje. Hvala svima na
sudjelovanju, na razmjeni znanja i iskustva te ustrajnosti u
cjeloživotnom obrazovanju!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije