Zadnji tjedan u mjesecu lipnju i ove je godine u okviru projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok bio rezerviran za Ljetnu školu turizma i ugostiteljstva
Škola je održana od 26. do 29. lipnja u Istri, a na njoj su bili
učenici, predstavnici srednjih škola uključenih u projekt; GŠ
Varaždin, SŠ Zabok, TUPŠ Bjelovar i SŠ Prelog.
Ovogodišnje predstavnice Srednje škole Prelog bile su
Lana Srebrnjak i Dorotea Zlatar
iz 2. razreda turističko-hotelijerskih komercijalista, koje su po
povratku opisale svoje dojmove:
– Putovanje je bilo jako zanimljivo i poučno jer smo puno toga
novog vidjele, čule, doživjele i naučile. Prvi dan posjetili smo
vinariju i destileriju Rossi u Vižidanu. Tamo smo imali radionicu
na kojoj su nam objasnili cjelokupni proces proizvodnje vina.
Posebno su nam skrenuli pozornost na činjenicu da je veličina
bačve važna za kvalitetu vina, a vježbali smo i određivanje
organoleptičkih svojstava vina. Vježbali smo i izradu koktela.
Drugi dan bili smo u destileriji Aura u Buzetu koja se bavi
proizvodnjom ekskluzivnih tradicionalnih proizvoda – rakije,
džemova te ostalih autohtonih proizvoda od samoniklog ljekovitog
bilja i divljeg voća s obronaka Ćićarije. I tamo smo imali
radionicu na temu izrade koktela. Obišli smo potom Hum, najmanji
grad na svijetu i njegov jako zanimljiv Muzej starih zanata,
prepun interesantnih i edukativnih sadržaja. Išli smo i u
obilazak hotela San Servolo Resort & Beer Spa u Buju, a imali
smo i prezentaciju hotela Diamant u Poreču, u kojem smo bili i
smješteni. Obišli smo i grad Poreč, vidjeli njegovu turističku
ponudu, a na povratku kući stali smo u Rijeci u hotelu Hilton,
gdje smo imali radionicu u njihovu restoranu Nebo, koji ima
Michelin zvjezdicu.
Cjelokupno putovanje učenice ocjenjuju ocjenom odličan i
zahvaljuju ReCeZi što im je omogućila ovo hvalevrijedno
iskustvo.