U ponedjeljak, 9. svibnja, bio je obilježen Dan Europe
Europska komisija ovu je godinu proglasila Godinom mladih, pa su
i sva slavlja tog dana bila posvećena mladima i njihovim
aktivnostima. Na natječaju Predstavništva Europske komisije
namijenjenom mladima od 16 do 27 godina, koji se odnosio se na
osmišljavanje koncepta središnje proslave Dana Europe pobijedili
su Srednja škola Zabok i Ekonomski fakultet Zagreb. Jedna od
aktivnosti koja je osmišljena u okviru SŠ Zabok je “BIO
CATERING”. Riječ je o aktivnosti namijenjenoj svim hrvatskim
ugostiteljskim školama u sklopu koje je valjalo
osmisliti/kreirati “Bio jelovnik” u 4 slijeda (hladno i toplo
predjelo, glavno jelo i desert), izraditi promotivni letak s
normativima, sva jela pripremiti, fotografirati po fazama izrade
te o cjelokupnom procesu izraditi videouradak u trajanju do
10-tak minuta.
Srednja škola Prelog prijavila se na natječaj, a izazovni zadatak
bio je povjeren vrsnoj nastavnici kuharstva Anici
Naranđa te učenicima 4. razreda turističko –
hotelijerskih komercijalista. Odradili su ga odlično! Naime,
izabrani su među 4 top škole koje su 9. svibnja sudjelovale na
centralnoj proslavi Dana Europe u Zagrebu, na lokaciji WESPA
SPACES, Heinzelova 60, s početkom u 16.00 sati. Pod palicom Ivane
Jukić, pobjednice showa 3-2-1 Kuhaj i Matije Pavlica, chefa
bistroa Pod zidom spremala su se jela za mlade bez termičke
obrade, zajedno s timovima Srednje škole Zabok, Gospodarske škole
Varaždin i Strukovne škole Gospić. Učenicima se u Zagrebu
pridružila i Magdalena Deban, učenica koja je svojim entuzijazmom
i znanjem pomogla u ostvarenju izvrsnih rezultata.
A kako su izgledale pripreme preloškog tima u kojem su bili
učenici 4. THK; Veronika Šercer, Tara Klopotan
(zamijenila ju je Vinka Crikvenčić), Desimir
Sudar i snimatelj Luka Kontrec
pogledajte kroz fotografije i video koji su snimili.
Evo i videouratka SŠ Prelog:
https://www.youtube.com/watch?v=np9zQjV-4_o
Valja istaknuti da je cjelokupni posao odrađen u svega tjedan
dana, a u okviru priprema posjetili su centar Rudolfa Steinera u
Donjem Kraljevcu, OPG Šegović u Ivanovcu, OPG Vadlja u Donjem
Kraljevcu, obitelj Mlinarić u Donjem Kraljevcu koja se bavi
uzgojem krava te ekoimanje Šlavonci iz Vratišinca koje uzgaja
škotska goveda. Zahvaljujući njima opskrbili su se većinom
namirnica.
Proučili su i dosta literature o biodinamici te osmislili i
pripremili meni: Kremasti plod na posteljici, Šarenu tjesteninu s
bukovačama i medvjeđim listom, Škotski biftek s narančastim
korijenom te Cvijet na kremi od bundeve.
“Bilo je vrlo izazovno. Izrada jela od ponuđenih namirnica bez
pripreme na licu mjesta uz vremensko ograničenje. Pružila sam
učenicima podršku, a oni su dali sve od sebe i zato smo jako
sretni”, ispričala nam je ponosna mentorica Anica Naranđa.
Cijelom timu iskrene čestitke!