PRIPREME ZA DRŽAVNU MATURU

PISANJE ESEJA Pomoć međimurskim maturantima: ‘Hrvatski na maturi nije bauk’ – održan prvi okrugli stol

Idejni začetnici ovog projekta su nastavnici Graditeljske škole Čakovec

Jedan od najstresnijih razdoblja u srednjoškolskom obrazovanju svakako je polaganje državne mature. Prema našim iskustvima, jedna od većih prepreka učenicima iz strukovnih škola je esej iz hrvatskog jezika i stoga smo im odlučili pomoći da lakše svladaju tu prepreku. Iz toga razloga osmislili smo projekt “Hrvatski na maturi nije bauk” kojeg ćemo provoditi u Godini čitanja, ali i u sljedećem polugodištu.

Idejni začetnici ovog projekta su nastavnici Graditeljske škole Čakovec, zajedno s medijskim tehničarima iz 4.d razreda i njihovom razrednicom Ljiljanom Ille te knjižničarkom Rominom Fic. Suradnici u ovom projektu bit će nam Srednja škola Čakovec, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok te Prirodoslovno-grafička škola Zadar.

U okviru projekta na osnovi djela Ispitnog kataloga iz hrvatskog jezika za osnovnu razinu izrađivat će se filmovi, straničnici, brošure, prezentacije, a izrađivat će ih učenici iz svih ranije spomenutih škola. Uz promotivne materijali održavat će se i okrugli stolovi na kojima će se svaki mjesec razgovarati o jednom od djela iz ispitnog kataloga te će se prezentirati svi radovi vezani uz temu. Okrugli stolovi održavat će se u Srednjoj školi Čakovec uživo s učenicima iz naše škole te Srednje škole Čakovec, dok će učenici ostalih škola okrugle stolove pratiti preko Zoom-a. 

Prvi okrugli stol održao će se u subotu, 20. studenoga kada smo razgovarati o “Hamletu”, remek djelu Williama Shakespearea. U uvodnom djelu knjižničarka Graditeljske škole Čakovec Romina Fic rekla je nekoliko stvari o samom projektu te o načinu njegova provođenja. 

Nakon uvodnog djela slijedila je prezentacija pristiglih učeničkih radova na temu Hamlet. Tako smo vidjeli nekoliko izvrsnih rješenja za omot knjige koje su izradili učenici 4.c razreda iz zadarske škole, a čija je mentorica profesorica Helena Vulić. Iz iste škole pristiglo je  i nekoliko video najava za djelo “Hamlet” koje su također radili učenici 4.c razreda, zajedno s njihovom mentoricom Vesnom Krnčević.  Iz škole domaćina, odnosno Graditeljske škole, stiglo je nekoliko straničnika, tj. bookmarkera koje su izradili učenici 4.d razreda (web dizajneri) pod mentorstvom profesora Daria Štokića

Središnji dio okruglog stola bilo je izlaganje profesorice Srednje škole Čakovec Vesne Prepelić Đuričković koja je prisutnim učenicima vrlo iscrpno objasnila sve “zamke” vezane uz pisanje eseja na državnoj maturi, ali i na izuzetno zanimljiv i kreativan način predstavila Shakespearovo remek djelo.

Na okruglom stolu sudjelovali su učenici iz ranije spomenutih čakovečkih srednjih škola, dok su nam se putem Zoom-a priključili, zajedno sa svojim nastavnicima, učenici iz Zadra, uz još nekolicinu drugih učenika i nastavnika koji okruglom stolu nisu mogli nazočiti uživo. Spomenimo i to na će svi materijali nastali u ovom projektu, kao i predavanja nastavnika biti objavljeni na eTwinning platformi i time će biti dostupni svim zainteresiranima.

Profesorica Ljiljana Ille je na kraju susreta najavila sljedeći okrugli stol koji će se održati 18. prosinca 2021. godine kada je na redu djelo Ivana Mažuranića “Smrt Smail-age Čengića”. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije