bravo za sve učenike i mentore!

OŠ PODTUREN Oni su ponos škole: Domagoj Posavi ostvario izuzetan uspjeh na državnom natjecanju iz LiDraNa

Domagoj je ostvario izuzetan uspjeh na državnom natjecanju iz LiDraNa u kategoriji samostalni novinarski rad. Općenito, učenik je vrlo kreativan na umjetničkom području.

Osnovna škola Podturen, unatoč izazovnoj i nepovoljnoj situaciji sa korona virusom potiče učenike na dodatan rad te je u ovoj školskoj godini redovno provela uobičajen dvoznamenkasti niz školskih natjecanja i tako plasirala predstavnike na županijska natjecanja iz matematike, kemije, povijesti, geografije, tehničke kulture, prometne kulture, njemačkog jezika i LiDraNa.

Najbolje rezultate postigli su učenici Leo Dragović iz 6. razreda osvojivši 4. mjesto iz matematike (mentor: Milena Mikulčić), Hana Čemerika iz 8. razreda iz njemačkog jezika (mentor: Snježana Vuković) predložena na državno natjecanje (osvojeno 4. mjesto u županiji) te ponajbolji rezultat – sudjelovanje na Državnoj smotri LiDraNo sa novinarskim radom učenika Domagoja Posavija iz 7. razreda (mentor: Tajana Gašparić). Učenik Domagoj Posavi na županijskom natjecanju iz LiDraNa imao je dva novinarska rada, a i prethodnih je godina skupio nekoliko priznanja i nagrada na natječajima zbog vrlo kreativnog umjetničkog izričaja o kojima vrijedi zasebno govoriti.

Smotru LiDraNo organizira Agencija za odgoj i obrazovanje, a cilj je razvijanje i poticanje učeničkoga literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva, njegovanje hrvatskoga jezika u govoru i pismu, otkrivanje, praćenje i poticanje učenika posebnih sklonosti, sposobnosti i kreativnost u novinarskom, literarnom i dramskom izrazu. Članovi komisije za samostalne novinarske radove ove godine bili su: novinari Saša Drach, Marko Matijević, Marko Podrug te profesorica Hrvatka Kuko i predstavnica Agencije za odgoj i obrazovanje Antonela Nižetić –Capković, dok se susret odvio preko zoom kanala 20. travnja ove godine. Od 80 predloženih radova iz cijele Hrvatske višestrukim bodovanjem odabrano je 15 najboljih radova bez rangiranja, a bit će objavljeni u zajedničkom Zborniku. Rad Domagoja Posavija je intervju sa profesoricom matematike i predstavnicom ruske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji, gđom Svetlanom Vitaljevnom Jezernik pod naslovom Matematika i poezija-rukom pod ruku. Na intervju s profesoricom Domagoja je ponukala jedna večer poezije održane u školi pod naslovom Mala noćna muzika na kojoj je učiteljica recitirala Sergeja Jesenjina a on svirao gitaru. Učenik je odlično promovirao Osnovnu školu Podturen  kao mjesto tolerancije i suživota različitosti te Međimursku županiju kao “Cvetnjak Horvatski” koji je mnogim ženama iz daleke Rusije postao drugi dom.

Treba istaknuti da je Domagojev kreativan izričaj njegovan i potican od malih nogu uz majku, učiteljicu OŠ Podturen, Jasnu Posavi i uz njegovo aktivno sudjelovanje u raznovrsnim umjetničkim aktivnostima unutar škole i izvan nje. Tako on glumi i svira u dramsko-scenskoj skupini Mali glumci (nastupi u Ogulinu, Zagrebu, LiDraNu- Čakovec, Svetom Martinu na Muri), sudjeluje u izradi školskog časopisa Glasovi s Mure, putovao je sa grupom učenika iz škole u Brusselles na primanje školskog priznanja , izrađuje video za online mobilnost u Italiji i dr. Završio je tri razreda Glazbene škole u Varaždinu i trenutno je učenik 5. razreda Umjetničke škole Miroslav Magdalenić u Čakovcu – instrument gitara.

Ostale nagrade i priznanja vezane su za njegove literarne radove i fotografije:
– Nagrada za 1. mjesto na natječaju Joža Horvat-moreplovac u Kotoribi, 2020. – fotografija Ljubaf
– Nagrada za 2. mjesto ove godine na istoimenom natječaju sa pjesmom ” Skrivačkaje”
– Priznanje na natječaju “Naš mali kaj” u Svetom Ivanu Zelini  i objava u zborniku, 2020. – literarni rad ” Veter v mojem dvorišču”
– Objava rada u zborniku Odjeci 2019./2020. –literarni rad ” Moj djed”

Kako priznanja stručnih osoba pokazuju talentiranost mladog umjetnika, a njegovi radovi odražavaju duboku prožetost svojim korijenima, kajkavskom riječi i duhom međimurske tradicije ponosni smo na učenika naše škole i želimo mu puno uspjeha u budućem stvaranju. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije