OBRAZOVANJE

EDUKACIJE OŠ Vladimira Nazora Pribislavec provela dva međunarodna eTwinning projekta

OŠ Vladimira Nazora Pribislavec provela je dva međunarodna eTwinning projekta te sudjelovala u eTwinningovoj proljetnoj kampanji i raznim online edukacijama za učitelje dostupnima u eTwinning zajednici.

Kao eTwinning škola, Osnovna škola Vladimira Nazora Pribislavec i ove je školske godine bila aktivna u eTwinningu. Proveli su dva međunarodna eTwinning projekta, sudjelovali u eTwinningovoj proljetnoj kampanji i raznim online edukacijama za učitelje dostupnima u eTwinning zajednici.

eTwinning projekt Electronic Waste Around Us

Sredinom lipnja 2019. završili su rad na eTwinning projektu Electronic Waste Around Us koji su u rujnu 2018. pokrenule učiteljica Iva Naranđa i učiteljica Georgia Lascaris iz Grčke, a odmah su se pridružile škole iz nekoliko drugih država.

Iz OŠ Vladimira Nazora Pribislavec u projektu su sudjelovali učenici 8. a razreda u sklopu izborne nastave informatike, a u nekim aktivnostima sudjelovali su i polaznici izvannastavne aktivnosti Ekološka skupina koju vodi učiteljica Emina Rus.

eTwinning projekt Electronic Waste Around Us skreće pozornost na sveobuhvatan pogled na društvene, ekološke i ekonomske aspekte elektroničkog otpada. Posebno su razmotrili mogućnosti smanjenja, ponovnog korištenja i recikliranja elektroničkog otpada.

Pored glavne teme projekta željeli su omogućiti učenicima uporabu informacijske i komunikacijske tehnologije na pozitivan, siguran i kreativan način. Projekt je trajao cijelu školsku godinu tijekom koje su škole osmislile i provele niz zajedničkih aktivnosti, surađivale i razmjenjivale ideje i iskustva.

Aktivnosti za učenike obuhvaćale su predstavljanje i upoznavanje partnera, sudjelovanje u Međunarodnom danu elektroničkog otpada, Europskom tjednu za smanjenje otpada, Danu sigurnijeg interneta, Danu eTwinninga, izradu čestitki iz elektroničkog otpada, rad u međunarodnim timovima učenika koji je predstavljao organizacijski najzahtjevniju projektnu aktivnost tijekom koje su učenici imali zadatak izraditi Scratch projekte, infografike u alatu Canva ili priče u alatu Storybird.

Nadalje, u svibnju 2019. učenici su sudjelovali u akciji prikupljanja elektroničkog otpada, a u lipnju 2019. prisustvovali su predavanju o EE otpadu koje su održali stručnjaci iz sabirnog centra za sakupljanje EE otpada Duma Elektronika.

Nekoliko dana nakon ovog predavanja, u školu su stigle brošure o EE otpadu iz Duma Elektronike, SpectraMedia koje su pred sam kraj nastavne godine podijelili učenicima. 

Povodom Dana škole – Dana otvorenih vrata, 14. lipnja 2019. uređen je pano na kojem su istaknute najvažnije projektne aktivnosti. Još jedna diseminacijska aktivnost kojom je projekt učinjen vidljivijim unutar eTwinning zajednice bila je organiziranje eTwinning Live Eventa u lipnju 2019. tijekom kojeg je predstavljena završna prezentacija projektnih aktivnosti koju su zajedno izradile učiteljice iz sedam partnerskih škola. Evaluacija projekta provedena je putem online upitnika za učenike i za učitelje, a rezultati su dostupni na TwinSpaceu i stranici projekta.

Pregled projektnih aktivnosti Osnovne škola Vladimira Nazora Pribislavec dostupan je na stranici projekta, a pregled aktivnosti svih projektnih partnera dostupan je na javnom dijelu TwinSpacea projekta.

eTwinning projekt I am e-Safe What About You?

Početkom lipnja 2019. završili su rad na eTwinning projektu I am e-Safe What About You? čije su autorice učiteljica Iva Naranđa i učiteljica Elif Şimşek iz Turske. Iz Osnovne škole Vladimira Nazora Pribislavec u projektu su sudjelovali učenici 5. a, 6. a, 7. a i 7. b razreda u sklopu nastave informatike.

Glavni cilj ovog projekta je podizanje svijesti o važnosti sigurnosti na internetu, što su nastojali postići provođenjem raznih aktivnosti prilagođenih dobi učenika.

Projektom su željeli pomoći učenicima da djeluju kao pozitivni vođe u pitanjima o sigurnosti na internetu, te da nakon ovog projekta imaju dovoljno iskustva i informacija kako bi mogli pomoći prijateljima u slučaju problema na internetu.

Ostali ciljevi projekta bili su podizanje svijesti o načelima digitalnoga građanstva, sprečavanje internetskog nasilja, razvijanje sposobnosti za timski rad i suradnju, osposobljavanje učenika za učinkovito korištenje sigurnog mrežnog okruženja kao što je TwinSpace i nekih Web 2.0 alata.

Projektne aktivnosti za učenike obuhvaćale su predstavljanje partnerima, sudjelovanje u natjecanju za izbor loga projekta, sudjelovanje u Danu sigurnijeg interneta i inicijalnom upitniku, izradu zadataka u alatu LearningApps, osmišljavanje slogana, izradu postera i drugih digitalnih uradaka tematski vezanih uz sigurnost na internetu, sudjelovanje u Danu eTwinninga, suradnju na stvaranju priča i pjesme o sigurnosti na internetu te sudjelovanje u evaluaciji projekta.

U projekt su uključili i roditelje koje su na roditeljskim sastancima zamolili da ispune anonimni upitnik za roditelje o sigurnosti na internetu kako bi identificirali pitanja o kojima bi bilo poželjno roditeljima pružiti pomoć i podršku.

Projekt je obuhvatio i dijeljenje Oznaka eSigurnosti koje su dodijeljene  školama. U tijeku je evaluacija projekta čiji će rezultati biti dostupni na TwinSpaceu.
 
Pregled projektnih aktivnosti dostupan je na stranici projekta, a pregled aktivnosti svih projektnih partnera dostupan je na javnom dijelu TwinSpacea projekta.

Proljetna kampanja 2019.

Ovogodišnja tema eTwinningove proljetne kampanje bila je demokratsko sudjelovanje, a škole su bile pozvane na putovanje kroz eTwinningovu galaksiju i stvaranje idealne eTwinning galaksije. OŠ Vladimira Nazora Pribislavec sudjelovala je u eTwinningovoj proljetnoj kampanji u grupi Spring Campaign 2019 i proslavi Dana eTwinninga.

Nakon završetka kampanje objavljen je pregled aktivnosti i istaknuti su najbolji radovi. Među istaknutim radovima nalaze se dva postera koja su napravili učenici osmog razreda Osnovne škole Vladimira Nazora Pribislavec u alatu Canva: eTwinning Galaxy (eTwinning galaksija) i How to spot fake news (Kako uočiti lažne vijesti).

U proslavi Dana eTwinninga sudjelovali su učenici sedmog i osmog razreda, polaznici izborne nastave informatike. Učenici osmog razreda sudjelovali su u aktivnostima organiziranima unutar eTwinning grupe Spring Campaign 2019 te putovali kroz virtualnu eTwinning galaksiju i njenih pet planeta: Planet ljudskih prava, Planet prava i donošenja odluka, Planet okoliša, Planet medija i Planet povijesti.

Provedene aktivnosti podijelili su u eTwinning grupi Spring Campaign 2019 te sa partnerima iz projekata ‘Electronic Waste Around Us i I am e-Safe What About You?’. Učenici sedmog razreda izradili su čestitke eTwinningu koje su izložili na panou u informatičkoj učionici. Učenike je kroz aktivnosti vodila učiteljica informatike Iva Naranđa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije