MEDNI DORUČAK

FOTO Prvi medni dan u povijesti OŠ Mursko Središće

- Med se ujutro ne smije jesti na prazan želudac. Treba ga jesti s čajem, na kruhu ili uz neki drugi napitak, djeci je naglasio pčelar Mladen Vinko

U petak, 7. prosinca u Osnovnoj školi Mursko Središće prvi puta je u povijesti škole održan, medni doručak za učenike nižih razreda. Samom kušanju meda prethodilo je predavanje ili školski sat na temu pčelarstva, meda i njegovih vrijednosti koje je održao Mladen Vinko, jedan od najboljih međimurski pčelara i medara.

Vinko je učenicima, koji su vrlo disciplinirano i pozorno upijali njegove riječi, posvijestio ulogu i značenje pčela u sveukupnom lancu održivosti prirode i života te o načinu na koji pčele prikupljaju i spremaju med u košnice i saća i kako im ga pčelari uzimaju i spremaju kao jedini prehrambeni proizvod kojemu se kod konzumiranja ništa ne dodaje niti ne oduzima.

Djecu je najviše zanimalo kako se pčele znaju vratiti u svoje košnice te koji je med najbolji. Na Mednom doručku bio je i školski ravnatelj Elvis Šarić te učiteljice Andreja, Dea, Vesna, Štefanija i suradnik u nastavi Boro. Učenicima je Vinko poklonio prigodne poklone u kojima je i med u novoj prepoznatljivoj flašici s oznakom ‘Med iz hrvatskog pčelinjaka’.

Ravnatelj Šarić je kazao kako je ovo početak, a hoće li se nastaviti zavisi o više stvari, ali iskustvo događaja je vrlo pozitivno. Da je pozitivno pokazala su djeca uživajući u slasnosti meda od agacije i voćnih cvjetova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije